Superbussit ovat kaasuttamassa ohi raitiovaunuista Turussa

Pari vuotta Turussa vireillä ollut raitiotiesuunnitelma on saanut rinnalleen ns. superbussikaavailun. Hintaeroa vaihtoehdoilla on rapsakat 200 miljoonaa euroa.

Kotimaa
Superbussi Malmön keskustassa.
Superbussi Malmön keskustassa. Juha Jokea / Turun kaupunki

Taloudelliset seikat puoltavat ns. superbussisuunnitelmia Turussa. Kaupunki on laatinut parin vuoden ajan raitiotiesuunnitelmaa, joka tehostaisi joukkoliikennettä Turun keskustasta Runosmäkeen, Varissuolle ja Skanssiin. Lähtökohtana suunnitelmissa on ollut raitiovaunujen saaminen Turkuun, mutta nyt rinnalle on noussut ns. superbussivaihtoehto.

Superbussit ovat normaaleja linja-autoja pidempiä, esimerkiksi tuplanivelbusseja.

Tuoreimpien laskelmien mukaan raitioteiden toteuttaminen kauppatorilta Runosmäkeen, Varissuolle ja Skanssiin maksaisi kaikkinensa 420 miljoonaa euroa, kun vastaavan uudistuksen tekeminen superbusseilla vajaat 220 miljoonaa euroa.

Käytännössä kumpikin vaihtoehto tarkoittaisi mittavia rakennustöitä, jotta kulkuvälineille saadaan uudet toimivat väylät. Halvemmassa vaihtoehdossa vain jätettäisiin raiteet ja sähköjohdot pois.

Uuden selvityksen mukaan taloudellisesti ja liikenteellisesti tehokkaimpia olisivat Runosmäen ja Varissuon linjat. Skanssi-vaihtoehtokin on silti edelleen mukana.

Mielipiteet kuuluviin

Vaikka talousseikat puoltavat busseja, jatkaa kaupunki suunnitelmien laadintaa edelleen raitiotieselvityksen nimellä. Suunnitelmaluonnos lähtee lausuntokierrokselle kesä-heinäkuussa ja syksyllä kaupunginvaltuuston on tarkoitus lyödä lukkoon se, tehdäänkö rakenne- ja tekninen selvitys bussien vai raitiovaunujen perusteella. Kaupungin mukaan superbussit voisivat olla esivaiheena raitioteille.

Kesällä suunnitelmista kysytään mielipiteitä myös kaupunkilaisilta.

Raitiotiesuunnitelmien laadinta on maksanut kaupungille tähän mennessä noin puoli miljoonaa euroa. Seuraava vaihe onkin jo kalliimpi. Kun Tampereella vastaavan alustavan suunnitelman laadinta maksoi miljoonan, maksoi rakenne- ja teknisen selvitys teko 10 miljoonaa. Turun apulaiskaupunginjohtajan Jarkko Virtasen mukaan Turussa suunnitelmien kustannussuhde lienee samaa tasoa.