Auschwitzin entinen juutalaisvanki ja natsivartija halasivat – suukko poskelle

Josef Mengelen lääketieteellisten kokeiden uhriksi joutunut Eva Kor todisti oikeudenkäynnissä, jossa entistä SS-miestä Oskar Gröningiä syytetään avunannosta keskitysleirin julmuuksiin. Kor sanoo antavansa natseille anteeksi, koska se auttaa häntä parantumaan natsien aiheuttamasta tuskasta.

Ulkomaat

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Auscwitzin keskitysleirin julmuuksista oikeuteen haastettu entinen SS-mies Oskar Gröning ja Auschwitzissa vankina ollut juutalainen Eva Mozes Kor ovat halanneet Gröningin oikeudenkäynnin yhteydessä.

Kor on oikeudessa todistajana. Hän halusi myös tavata henkilökohtaisesti Auschwitzin kirjanpitäjänä tunnetun Gröningin, jonka tehtävänä leirillä oli huolehtia vangeilta viedystä omaisuudesta. Kor itse joutui toisen maailmansodan aikana kaksossiskonsa Miriamin kanssa Auschwitzin kuolemanenkelinä tunnetun Josef Mengelen lääketieteellisten kokeilujen uhriksi.

Muun muassa The Washington Post -lehden lainaama Kor sanoo halunneensa nähdä, mitä tapahtuu, kun uhri ja julmuuksiin osallistunut kättelevät. Viimeviikkoisessa tapaamisessa Kor antoi Gröningille anteeksi ja myös pyysi tätä varoittamaan nuoria uusnatseja fasismista ja natsismista.

Heidän keskustellessaan Gröning suuteli Koria poskelle, minkä jälkeen he halasivat. Kor sanoo Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), ettei hän odottanut tällaista, mutta on tyytyväinen siihen, mitä tapahtui.

"Anteeksianto vapauttaa"

Gröning on puhunut julkisuudessa avoimesti toiminnastaan SS-vartijana Auschwitzissa. Häntä vastaan on nostettu syyte avunannosta natsien keskitysleirillä tekemiin julmuuksiin.

Gröning on sanonut, ettei henkilökohtaisesti pahoinpidellyt vankeja. Oikeudessa hän myönsi olevansa moraalisesti syyllinen, mutta sanoi, että oikeuden on nyt ratkaistava, onko hän syyllinen lain mukaan.

Kor puolestaan joutui Auschwitzin keskitysleirille 10-vuotiaana vuonna 1944. Kor ja hänen sisarensa selvisisvät Mengelen julmista kokeiluista, ja Eva Kor muutti 1950-luvulla Indianaan Yhdysvaltoihin.

Rankasta menneisyydestään huolimatta Kor on puhunut anteeksiannon puolesta. Vuonna 1995 Kor tapasi Auschwitzissa työskennelleen lääkärin Hans Münchin, joka oli vuonna 1947 vapautettu sotarikossyytteistä.

He allekirjoittivat sopimuksen, jossa Münch todisti leirillä näkemistään surmista ja Kor antoi henkilökohtaisesti anteeksi kaikille surmiin osallistuneille, myös Mengelelle.

Korin mukaan tämä oli käännekohta hänen elämässään.

– Ymmärsin, että minulla oli valta elämääni. Minulla oli valta parantaa Auschwitzissa minulle aiheutettu tuska antamalla aiheuttajille anteeksi, hän sanoo.

Osa natsien uhreista on arvostellut Koria sanoen, ettei tällä ole oikeutta antaa anteeksi miljoonien uhrien puolesta.

Gröningin oikeudenkäynnissä Kor on todistanut tämän syyllisyyden puolesta. Kor huomauttaa, ettei anteeksianto vapauta syyllisyydestä, mutta tuo Korille itselleen mielenrauhan.

Kyse on itsensä parantamisesta, vapauttamisesta ja voimaannuttamisesta, Kor toteaa.