1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Teoria: Naiset saattoivat käyttää työkaluja ennen miehiä

Senegalilaisen simpanssiryhmän jäsenet teroittavat oksia keihäiksi, joilla ne metsästävät pieniä puoliapinoita.

Kuva: Diego Azubel / EPA

Senegalissa Länsi-Afrikassa asustavaa simpanssiryhmää tutkineet tiedenaiset ja -miehet ovat havainneet apinoiden valmistavan metsästyksessä käytettäviä aseita. Simpanssit katkaisivat oksia, poistivat niistä lehdet ja jopa käyttivät hampaitaan niiden päiden teroittamiseen. Näin muokatut aseet olivat yleensä noin 75 senttimetriä pitkiä.

Keihäillä varustautuneet simpanssit hivuttautuivat nukkuvien korvamakien luo ja tappoivat ne tai ainakin vahingoittivat makeja niin, että ne saattoi napata ja tappaa käsin tai hampailla. Korvamakit ovat pieniä puoliapinoita.

Yhdysvaltalaisen Iowan yliopiston tutkija Jill Pruetz ryhminen havaitsi seitsemän vuoden aikana yli 300 tällaista tapausta.

Simpanssien on muuallakin Afrikassa todettu käyttävän työkaluja esimerkiksi termiittejä pyytäessään. Vastaavaa aseiden käyttöä ei kuitenkaan ole muualla tavattu.

Varhaisten ihmislajien naaraat keksivät työkalujen käytön?

Kenties vielä häkellyttävämpi huomio oli, että useimmat aseita käyttäneistä simpansseista olivat naaraita. Hieman yli 300:sta aseiden kanssa tehdystä hyökkäyksestä naaraiden tekemiä oli 175. Tämä siitäkin huolimatta, että metsästävissä simpanssiryhmissä urokset olivat yleensä enemmistönä.

Urokset tekivät hyökkäyksistä vain vajaat 40 prosenttia, vaikka ne yleensä metsästävät naaraita enemmän. Urokset saivat kuitenkin myös tässä ryhmässä naaraita enemmän saalista.

Tutkijoiden huomio naaraiden aktiivisuudesta metsästyksessä sai heidät pohtimaan mahdollisuutta, että sama on voinut päteä varhaisimpiin ihmislajeihinkin. Naaraat saattoivat uroksia kekseliäämpinä hyvinkin olla ensimmäisiä työkaluja käyttäviä kädellisiä.

– Ehkäpä miehen asemaa metsästäjänä täytyy pohtia uudemman kerran, sanoo Pruetz.

Vaihtoehtoinen selitys on, että urokset tapaavat olla naaraita laskelmoivampia. Urokset luottavat ehkä siihen, että ne onnistuvat nappaamaan tappamatta jääneen ja karkuun pyrkivän korvamakin.

Tutkimuksen on julkaissut Royal Society Open Science. (siirryt toiseen palveluun) Siitä kirjoittaa muun muassa New Scientist (siirryt toiseen palveluun) -nettisivusto.