Öljykasvien viljely lisääntyy – kevätkylvöt aluillaan Päijät-Hämeessä

Viime päivien kolea ja sateinen sää on hidastuttanut kevätkylvöjä Päijät-Hämeessä. Kylvöjen arvioidaan pääsevän kunnolla vauhtiin lähipäivinä. Kevätrapsin ja -rypsin kylvöt kasvavat Päijät-Hämeessä.

kylvö
Traktori pellolla.
Roudan hidas sulaminen on jarruttanut kevätkylvöjen aloitusta.YLE / Lahti

Kevätkylvöt Päijät-Hämeen pelloilla ovat käynnistymässä. Kevätviljojen kylvöt alkoivat paikoin jo viime viikolla, mutta niiden arvioidaan pääsevän kunnolla vauhtiin vasta tällä tai ensi viikolla.

– Moni viljelijä menee pelloille vapuksi ennustettujen sateiden jälkeen, arvioi kasvinviljelyneuvoja Jari Keränen ProAgria Etelä-Suomesta.

Viime päivien sateet ovat kostuttaneet pellot, joten viljelijät joutuvat odottamaan niiden kuivumista.

Kevätviljoista ensimmäiseksi kylvetään vehnä ja kaura sekä öljykasveista rapsi. Rypsi sen sijaan kylvetään myöhemmin peltomaiden lämmettyä kunnolla.

Myös sokerijuurikkaan kylvöt ovat käynnistyneet.

Rypsin ja rapsin viljelyalat kasvavat

Öljykasvien viljely kiinnostaa päijäthämäläisiä maataloustuottajia. ProAgria Etelä-Suomen kasvutilannekatsauksen mukaan viljelijät tekevät varovaisesti muutoksia kasvien viljelyaloihin.

Poikkeuksena ovat kuitenkin kevätrapsi ja -rypsi, joiden viljelyala on kasvussa.

– Rapsin ja rypsin viljelyala lisääntyy viime vuodesta Päijät-Hämeessä, sanoo kasvinviljelyneuvoja Jari Keränen.

Viime vuosina rapsin ja rypsin viljelyalat ovat pikemminkin vähentyneet. Hämeen Ely-keskuksen alueella niiden yhteenlaskettu viljelyala oli noin 5 500 hehtaaria.

Syysviljojen ja nurmen kasvu on myös aluillaan. Sen sijaan mansikan sekä pensasmarjojen ja omenapuiden kasvustot ovat vielä lepotilassa rannikkoalueita ja eteläisintä Suomea lukuun ottamatta.