Yksin reissaavista on tulossa matkatoimistoille kelpo bisnes

Oman maun mukaan räätälöidyistä matkoista on tullut entistä suositumpi vaihtoehto yksin matkustaville. Pakettimatkoista haetaan edelleen vakuutusturvaa.

Kotimaa
Taj Mahal
Taj Mahal, Intia. Susanin ja hänen ystävänsä 2,5 kuukauden Aasian reppureissauksen viimeinen kohdemaa.Susani Mahadura

Yksin matkaavien uusi suuntaus on havaittu myös Aurinkomatkoilla. Matkailija saattaa ottaa lennot ja mahdollisimman edullisen majoituksen eli perinteisen valmismatkan vaikkapa jollekin Kreikan saarelle.

Lomakohteessa hän räätälöi oleskelunsa sellaiseksi kuin haluaa. Kiertelee omatoimisesti missä huvittaa ja kenties yöpyykin muualla kuin ennalta varatussa paikassa.

– Tällainen oman maun mukainen valmismatka on yhä suositumpi. Se on turvallinen, koska valmismatkalaki takaa huolenpidon matkustajasta esimerkiksi poikkeustilanteissa, kertoo viestintäpäällikkö Annina Metsola.

Näitä sekä että -matkoja tehdään Metsolan mukaan iästä riippumatta.

Sama tuntuma on räätälöidyistä yksilö- ja ryhmämatkoista tunnetussa Kilroyssa. Helsingin esimiehen Tarja Kosken mukaan moni tykkää lähteä matkalle niin, että puolet siitä on pakettia ja toinen puoli vietetään omin päin.

Reppureissaaja on seikkailija

Puhtaita reppureissaajiakin toki vielä riittää. Helsinkiläistä Susani Mahaduraa voi kutsua kokeneeksi reppuilijaksi. Takana on neljä pitempää, muutaman kuukauden mittaista matkaa muun muassa Aasiaan.

– Kulttuurin nälkä, halu reissata ja tavata ihmisiä erilaisissa ympäristöissä ja seikkailun halu, Mahadura tilittää omatoimisen matkailun vetovoimaa.

Etukäteen hän on varannut vain lennot, kaikki muu on löytynyt paikan päältä.

– Kyllähän se joskus stressaakin. Kun lento on saapunut perille eikä oikein tiedä mihin on tullut ja pitäisi uupuneena ryhtyä etsimään yöpaikkaa, Mahadura myöntää.

Toisaalta siinä se jännitys piileekin.

Matkailua ja työtä

Kasvava ilmiö on, että nuoret suuntaavat Uuteen-Seelantiin tai Australiaan ja yhdistävät matkaan työnteon tai opiskelun. Alle 35-vuotiaille irtoaa työviisumi varsin helposti. Reppureissaajat puolestaan hakevat koko ajan uusia kohteita.

– Kymmenen vuotta sitten muodissa oli Thaimaa. Nyt mennään paljon Sri Lankalle ja Australiaan. Latinalainen Amerikka kiinnostaa nyt myös, Koski sanoo.

Matkatoimisto Apollossa on yksin matkaavien itse räätälöimillä kaupunkilomilla vinha menekki. Yksin matkustavien osuus on noin viitisen prosenttia.

– Kysyntä on suurempaa kuin koskaan. Se on vuoden verran ollut omana liiketoimintana, kertoo maajohtaja Eva Torra.

Yksin kalliimpi matkustaa?

Valmismatka valitaan usein siksi, että se on helppo tapa matkustaa. Yksin matkustelevaa tai reppureissaajaa taas innostaa vapaus käydä missä tahansa, yöpyä missä vain ja tehdä mitä ja milloin huvittaa.

Mutta onko esimerkiksi yöpyminen yksinäiselle kalliimpaa? Kilroyn Helsingin esimiehen Tarja Kosken mukaan lento plus hotelli tulee yleensä yksin matkustavalle kalliimmaksi. Moni majoittuukin hostellien yhteishuoneissa, joissa yöpyminen on edullista myös yksin matkaavalle.

Annina Metsolan mukaan perinteisissä lomakohteissa ei yhden hengen huoneesta peritä aina välttämättä suurempaa maksua.

– Riippuu maasta, hotellista ja varaustilanteesta. Omatoimisesti reissatessa ja majapaikkaa paikan päällä etsiessä voi myös neuvotella majoituksen hinnasta.

Susani Mahaduran mukaan repputurismi tulee paljon halvemmaksi kuin perinteinen matkailu, jos jaksaa aina etsiä edullisimmat yöpymispaikat. Tosin joskus sellainen voi osoittautua melkoiseksi hämähäkin luolaksi.

Avarakatseisuutta ja pitkäjänteisyyttä

Mahaduranin tärkein vinkki reppureissaamista ensi kertaa suunnittelevalle on tässä: ole avarakatseinen ja pitkäjänteinen.

– Ei kaikkea pidä tietää heti. Joskus vapaata huonetta saa etsiä hiki hatussa.

Mahadura muistelee kuinka hän kerran Aasiassa oli vatsataudissa ja jahtasi majapaikkaa tuntitolkulla.

– Välillä piti pysähtyä oksentamaan ja sitten taas jatkettiin.

Eikä siihen reppuun kannata tunkea ylenmäärin vaatteita. Ja jalkineet, niiden pitää olla hyvät.