1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomalaisnainen roikkui kiipeilyvaljaissa jääseinämällä, kun Nepalin maanjäristys iski

Hämeenlinnalainen kukkakauppias Annemari Kuvaja koki Nepalin maanjäristyksen pahassa paikassa: kiipeilyvaljaissa yli 6 000 metrin korkeudessa Himalajalla Island Peakilla.

Ulkomaat
Telttoja Pangbochessa, Nepalissa
Annemari Kuvaja

Hämeenlinnalainen Annemari Kuvaja on kukkakauppayrittäjä ja myös Hämeenlinnan Yrittäjien puheenjohtaja. Hän lähetti tietoja tilanteestaan Yle Hämeelle. Kuvaja oli kiipeämässä Island Peakille matkatoimisto Aventuran ryhmän kanssa, kun maanjäristys iski.

– Olin kiipeilyvaljaissa yli 6 000 metrissä jääseinämällä kiipeilyköydestä kiinni pitäen. Totesin, että taisi olla seitsemän richteriä. Perillä huipulla 6 189 metrissä tapahtui vielä jälkijäristys.

Annemari Kuvaja
Annemari Kuvaja toimii kukkakauppayrittäjänä Hämeenlinnassa.Timo Leponiemi / Yle

– Meidän seurueemme selviytyi hyvien paikallisoppaiden ansiosta takaisin perusleiriin yöllä kymmeneltä. Aamulla vasta selvisi katastrofin suuruus, kun saatiin yhteyksiä sateliittipuhelimella. Osa Everest Base Campia oli tuhoutunut lumivyöryn alle.

Itä-Nepalissa sijaitseva Island Peak on teknisesti helposti kiivettävä huippu, jonka saavuttaminen ei vaadi aikaisempaa vuorikiipeilykokemusta. Huippu nimettiin uudestaan vuonna 1983 ja se tunnetaan nimellä Imja Tse. Mount Everest sijaitsee 10 kilometrin päässä Island Peakista pohjoisen suunnassa.

Kuvaja lähetti Yle Hämeelle Pangbochesta otettuja kuvia.

– Talot ovat pahasti vaurioituneet ja poluilla kulkeminen vaarallista, koska jälkijäristyksiä tulee vieläkin ja sortumavaara on suuri. Infra ei toimi ja tietoliikenne takkuaa, Kuvaja kertoo.

Lue seuraavaksi