Miss Suomi ja fitness-malli teinivuosiensa ulkonäköpaineista: "jötköt jalat", "kukkatikku"

Miss Suomi 2012 Sara Chafak ja fitness-malli Janni Hussi vierailivat yhteishaastattelussa Ylen aamu-tv:ssä. 

Sara Chafak ja Janni Hussi.
Monet nuoret kärsivät ulkonäköpaineista. Johanna Korpela ja Julia Huttunen haastattelivat aamu-tv:ssä kahta monien suomalaistyttöjen idolia: malli, laulaja ja Miss Suomi 2012 Sara Chafakia, sekä fitnessmalli ja liikuntaneuvoja Janni Hussia. Millaisia ulkonäköpaineita he ovat kokeneet ja mitä he ajattelevat nuorten kokemista paineista näyttää tietynlaiselta.

Vuoden 2012 Miss Suomi Sara Chafak ja fitness-malli Janni Hussi sanovat, että nuorten ulkonäköpaineet ja täydellisyyden tavoittelu ovat lisääntyneet. Ylen aamu-tv:ssä haastatellut kaunottaret saivat oman osansa ulkonäköpaineista jo yläasteikäisinä.

– Silloin oli muodissa langanlaihuus ja langanlaihat mallit. Minä en sopinut siihen malliin. Olin tosi urheilullinen ja pelannut jalkapalloa pienen ikäni, oli muskelia ja olin treenatun näköinen. Vartalo oli poikamainen. Tuli olo, että mikä minussa on  vikana, kun on vähän jötköt jalat eivätkä rinnat ole isot. Siitä oli joskus nuorena ulkonäköpaineita, Hussi kertoo.

Laulajaksi ja malliksi ryhtynyt Sara Chafakin on nuorena uurastanut jalkapallokentillä, mutta muuten hänen teinikokemuksensa on päinvastainen.

– Mä olin niin laiha. Sain hirveästi kuulla, että "tuolla se kukkatikku taas juoksentelee. Varokaa ettei se katkee", Chafak kertoo.

Chafakin mukaan hänellä oli myös pinkit hammasraudat. Hussilla taas tukka oli vaaleanpunainen - ja lyhyt.

Kummankin ammatti on nykyisin suuresti julkisuudessa, mutta kummallekaan se ei luo ulkonäköpaineita.

– Mutta sen kanssa pitää olla tarkkana. Jos siihen menee mukaan ja hukuttaa itsensä, se on siinä sitten. Pitää olla sujut itsensä kanssa, Chafak sanoo.

- Olen samoilla linjoilla. Niin kauan kuin tietää itse missä mennään, se ei lisää ulkonäköpaineita. Mutta totta kai fitnessalalla ihmiset odottavat, että olet tikissä koko ajan, niin ehkä siinä mielessä joo, Hussi myöntää.

Sosiaalisen median kiiltokuvamaisuus on naisten mielestä lisännyt täydellisyyden tavoittelua nuorten keskuudessa.

– Ihmiselle harvoin mikään riittää tai on tarpeeksi. Aika turhaakin täydellisyyden tavoittelua on. Pitäisi oppia pysähtymään ja olla kiitollinen mitä jo on. Kukaan ei ole täydellinen eikä tule koskaan olemaan, Chafak toteaa.

– Haluaisin sanoa nuorelle, että älä vertaa itseäsi muihin. Ja vaikka kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin tänä päivänä kuvan takana voi olla esimerkiksi photoshoppausta ja meikkausta, joten "don´t be fooled by the picture", älä anna kuvan hämätä. Jos lähdet selailemaan some-kuvia, niin se voi syövyttää aika paljon, Chafak varoittaa.

Hussi muistuttaa myös, etteivät ns. salakuvat aina ole oikeasti salakuvia.

– Lehdissä näkee salakuvia, joissa bikinibeibet kirmailee biitsillä. Suurin osa näistäkin on siellä täydessä kuvausmeikissä, kuva on maksettu ja photoshopit päälle. Sitten nuoret katsovat, että ei vitsi tuolta se näyttää biitsillä ja miksen mä näytä tuolta, Hussi sanoo.

Hussin mukaan on sääli, että naiset yrittävät koko ajan elää yhteiskunnan luomassa kapeaessa naisihanteessa.

– Nuorten naisten pitäisi oppia rakastamaan itseään juuri omanlaisenaan.

– Juuri persoona erottaa meidät toisista. Pidetään siitä kiinni, Chafak tähdentää.