Naisvankilasta ravintolaksi – Kehruuhuoneen neljä elämää

Lappeenrannan Linnoituksen ränsistynyt urheilutalo on talven aikana kuoriutunut komeaksi Kehruuhuoneeksi. Uudessa tapahtumakeskuksessa on jälkiä talon synkästäkin menneisyydestä.

Sari Kaasinen
Kehruuhuone
Kehruuhuone komeilee nyt punaisena. Alun perin rakennus oli keltainen.Kare Lehtonen/Yle

Lappeenrannan Linnoituksessa lähes 200-vuotinen rakennus on aloittanut neljännen elämänsä. Talven aikana urheilutalon aikaiset lisäsiivet on purettu ja talo hohtaa uutta punamultaansa melkein alkuperäisen näköisenä. Alunperin rakennuksen väri oli tosin keltainen.

1816 päätettiin Lappeenrannassa perustaa huonotapaisille naisille vankila. Naisvankila sai nimekseen Kehruuhuone, sillä naisia haluttiin sivistää opettamalla heille kädentaitoja.

toimitusjohtaja sari Kaasinen
Kehruuhuoneen yrittäjä Sari Kaasinen.Kare Lehtonen / Yle

– Naiset, jotka tänne päätyivät, olivat lapsenmurhaajia, vähän iloluontoisempia tyttöjä tai irtolaisia, kertoo nykyisen Kehruuhuoneen yrittäjä Sari Kaasinen.

Synkästä historiasta uudessa talossa muistuttaa salin perällä oleva rukki. Sen ei ole tarkoitus olla pelkästään muinaismuistoesine.

Naiset, jotka tänne päätyivät, olivat lapsenmurhaajia, vähän iloluontoisempia tyttöjä tai irtolaisia.

Sari Kaasinen

– Täällä kehrättiin silloin aikoinaan ja kehrätään myös jatkossa. Käsityöläisyys tulee näkymään täällä monella muullakin tavalla, sanoo Kaasinen.

Perinteisiä työtapoja esitellään ainakin elokuussa järjestettävillä Vanhan kaupungin päivillä.

Remontin aikataulu meinasi mennä uusiksi, kun vanhan lattian alta löytyivät kudonta- ja kehruukoneiden pohjat.

Kehruuhuoneen pääsali ja kahvila ravintola
Kare Lehtonen/Yle

– Silloin tuntui, että avajaispäivä, vappuaatto, tulee liian äkkiä. Onneksi rakentaja ja rakennuttaja toimivat nopeasti ja lattia saatiin piikattua. Nyt meillä on uudet hienot lattialankut.

Talon länsipuolen ikkunat ovat myös alkuperäiset. Sisällä vanhat hirret on jätetty näkyviin. Talon itäpuolella olevassa kabinetissa vierailevat eivät heti arvaakaan olevansa entisessä ulkohuussissa.

Suomen ensimmäinen urheilutalo ja suosittu tanssipaikka

Naisten kehrääminen Linnoituksessa loppui, kun naisvangit siirrettiin Hämeenlinnaan vuonna 1882. Sotiin asti Kehruuhuoneella toimi miespuolisten irtolaisten vankila. Sotien jälkeen talosta tuli Suomen ensimmäinen osakeyhtiömuotoinen urheilutalo. Talosta tuli suosittu tanssipaikka 1960-luvulla.

– Olen kuullut tarinoita, kuinka mummit ja ukit ovat tavanneet täällä. Jotkut ovat tulleet meillekin kertomaan, että sillä tanssireissulla ovat vieläkin, nauraa Sari Kaasinen.

Tanssit hiipuivat, kun muualla alettiin tarjoilla alkoholia. Raittiusmieliseen urheilutaloon alkoholin myynti ei oikein sopinut. Viimeiset vuodet urheilutalolla pelattiin ahkerasti tennistä siihen saakka, kun tennisseura sai uudet tilat muualta. Elokuussa 2014 Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti talon korjaamisesta ja uuden vuokralaisen etsimisestä. Linnoitukseen haluttiin uusi matkailutäky. Muusikko Sari Kaasinen valittiin yrittäjäksi tarjouskilpailun perusteella.

Uusi elämä alkaa vappuaattona

Sari Kaasinen haluaa Kehruuhuoneesta paikan, joka sykkii aina elämää ja modernia karjalaisuutta. Talo on valmis, pöytiin on aseteltu liinat ja koivunoksat odottamaan asiakkaita. Sari Kaasinen luettelee perinteisiä karjalaisia huolia ennen vieraiden tuloa.

palvelujohtaja Kiisa Kemppainen
Kare Lehtonen / Yle

– Jänskättää, kuka tuolta ovesta tulloo, ja kuinka paljon sieltä tulloo ja minnuu jännittää sekin, että kaikki tarjottavat ihan varmasti riittävät. Tässä talossa ruoka ja juoma eivät saa loppua kesken.

Lounas on tarjolla joka päivä. Vieraanvaraisuudesta vastaa palvelujohtaja Kiisa Kemppainen, joka on Kaasisen tytär. Talossa on tarjolla lähiruokaa ja lähikulttuuria, sillä Kehruuhuoneella kuullaan elävää musiikkia muulloinkin kuin tapahtumien aikaan.

– Täällä soitetaan, lauletaan, tanssitaan ja pidetään iloa yllä, lupaa Sari Kaasinen.