1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koivuallergikot selviävät tänä vuonna todella helpolla – heinän kukintaa ei pysty ennakoimaan

Viime vuoden koleahko alkukesä vaikutti koivun hedenorkkojen kehitykseen. Koivu ei kuki tänä vuonna juurikaan. Allergialääkitys kannattaa aloittaa jo nyt, koska koivun siitepölykausi on alkanut Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Kotimaan uutiset
Koivun norkkoja.
Mikko Savolainen / Yle

Jopa viidennes suomalaisista pärskii keväällä ja kesällä, kun puut ja heinäkasvit aloittavat kukinnan. Suurin osa suomalaisista kärsii erityisesti koivuallergiasta.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennusteen mukaan koivun siitepölykaudesta on tulossa huomattavasti viime vuotta helpompi. Kukinta on Etelä- ja Länsi-Suomessa juuri alkamassa, Lapissa kukintaa saadaan odottaa vielä kaksi-kolme viikkoa. Lepän ja pähkinäpensaan kukinnat alkavat olla ohitse valtaosassa Suomea.

– Tänä vuonna koivu ei juuri kuki. Se on helpotus allergisille. Viime vuonna kukinta oli tosi mahtava, kertoo metsätalousinsinööri Sirkku Pöykkö Luonnonvarakeskuksesta.

Pöykön mukaan syy vaatimattomaan kukintaan piilee viime vuoden koleahkossa alkukesässä. Edellisen kesän sääolot vaikuttavat kaikkien puiden kukintaan, mutta erityisesti koivun ja kuusen.

– Kun kukkasilmut olivat muodostumassa, oli kylmää ja pimeää. Koivun kukinta tarvitsee valoa. Mitä enemmän valoa ja lämpöä, niin sitä enemmän kukkasilmuja muodostuu. Sitä runsaampi se kukinta seuraavana keväänä on.

Koivulle on tyypillistä, että kukinta vaihtelee huomattavasti vuosittain, mutta esimerkiksi leppä ja mänty kukkivat tasaisemmin. Tilastollisesti joka kolmas vuosi on runsas koivun kukinta.

– On muistettava, että tämän kevään säät eivät vaikuta kukintaan.

Runsas siitepöly kuuluu neuvontapuhelimessa

Viime vuosi oli ennätyksellinen koivun siitepölymäärissä. Tämä näkyi myös Allergia- ja astmaliiton neuvontapuhelimessa, kun uudet ihmiset saivat ensimmäistä kertaa allergiaoireita.

– Viime keväänä tuli runsain mitoin uusia koivun siitepölyallergikkoja, koska sitä altistumista oli niin paljon, kertoo Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa.

Suomalaiset pitävät saunomisesta ja siihen puuhaan kuuluu, ainakin juhannussaunassa, koivunvihta. Vuorenmaa ei suosittele vihtomista, jos on allergiaan taipuvainen.

Mitä enemmän valoa ja lämpöä, niin sitä enemmän kukkasilmuja muodostuu.

Sirkku Pöykkö

– Herkimmät voi saada koivuvihdasta oireita, mutta meidän asiantuntijalääkäri on sanonut, että jos sen pakastaa niin siitä häviää ne allergeenit. Sitten vihtaa voi käyttää, mutta ei se varmaan samalta tunnu kun se omin kätösin koivusta poimittu vihta.

Koivun jälkeen siitepölyallergiset alkavat tuskastella heinäkasvien kukinnan kanssa. Heinälajikkeita on Suomessa yli 40. Heinän siitepölykauden ennustaminen on hankalaa, ellei jopa mahdotonta.

– Heinää ei pystytä ennakoimaan yhtään mitenkään. Koivun norkot on helppo laskea ja siihen laskentaan ennusteet perustuvat.

Jos saa oireita yhdestä heinälajikkeesta, esimerkiksi timoteista, niin oireilee useimmiten kaikista heinäkasveista. Nurmikolla pötköttely ei kannata, jos on taipumusta heinäallergiaan.

– Kun aikoo istuttaa uutta nurmikkoa, niin ei kannata miettiä lajikkeen vaihtamista. Heinäallerginen saa yleensä niistä saa kaikista oireita, Vuorenmaa jatkaa.

Siitepölykauden päättää elokuussa pujo. Pujo on siitepölykasveista helpoin, koska sen siitepöly ei leviä laajalle alueelle, vaan oireet tulevat kasvin läheisyydessä.

Lääkitys kannattaa aloittaa ennen oireita

Allergialääkkeet eivät vaikuta saman tien, kertoo Vuorenmaa. Nyt onkin oikea aika aloittaa lääkitys, erityisesti koivun siitepölyoireita vastaan.

– Vaikka koivun siitepölyä on jo ilmassa, niin lääkitys kannattaa aloittaa nyt, koska lääkkeet toimivat parhaiten kun oireet eivät ole voimakkaimmillaan.

Sisätiloissa, esimerkiksi kotona siitepölyltä pystyy suojautumaan helposti erityisen siitepölysuodattimen avulla, joita saa ostettua muun muassa rautakaupoista. Vanumaisen kankaan saa näppärästi kiinnitettyä tuuletusikkunaan tarranauhalla.

Kun aikoo istuttaa uutta nurmikkoa, niin ei kannata miettiä lajikkeen vaihtamista. Heinäallerginen saa yleensä niistä saa kaikista oireita.

Anne Vuorenmaa

– Kangas jättää siitepölyn ulkopuolelle. Näin ikkunoita voi pitää auki yöllä kuumina kesäkuukausina, Vuorenmaa jatkaa.

Vuorenmaa muistuttaa myös, että pyykin kuivaaminen ulkona kesäaikaan on huono idea, jos perheessä on allergisia.

– Siitepöly tarttuu märkään pyykkiin. Ei edes kuivata ulkona, vaikka siihen hyvä tuoksu tuleekin, hän lopettaa.

Lue seuraavaksi