Hyppää sisältöön

Rauniopelastajat pettyivät Nepalin tehtävän peruuntumiseen: "Ryhmämme olisi taatusti onnistunut"

Suomalaisten rauniopelastajien Nepalin avustusmatka jäi toteutumatta. Ryhmä sai hyvää harjoitusta pelastustehtävälle valmistautumisesta ja varustelogistiikasta.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Rauniopelastusryhmä pettyi, kun tiistaiaamuna tuli päätös pelastustehtävän peruuntumisesta Nepaliin. Kuopion lentoasemalla oli lastattu iso kone valmiiksi ja ryhmä oli lähtövalmiina maanjäristysalueelle.

– Mielellään olisi lähdetty auttamaan paikallista henkilöstöä, mutta se on muiden tehtävä päättää lähdöstä, toteaa Finn Rescue Forcen joukkueenjohtaja Marko Rostedt.

Joukkueenjohtaja Rostedt on erittäin tyytyväinen ryhmänsä lähtövalmistautumiseen ja koneen pakkaamiseen. Siviilissä palomestarina Turussa työskentelevä Rostedt sai itse ilmoituksen Nepalin tehtävästä viime lauantaina kello 20.

Mies oli jo kello kaksi sunnuntain vastaisena yön Kuopiossa Kriisinhallintakeskuksella valmistautumassa matkalle. Operaatio oli intensiivinen ja unet jäivät vähiin. 

– Lähtövalmistelu sujui hienosti. Suomi aktivoitui nopeasti tässä asiassa ja järjestelmämme toimi. Operaatio osoitti, että Suomi on pienelläkin viiveellä valmis auttamaan maailmalla tapahtuvissa katastrofeissa.

– Matkan peruuntuminen harmittaa, mutta saimme paljon hyvää kokemusta. Porukka oli mukana erittäin hyvällä hengellä, arvioi lentokoneen purkua Kuopion lentoasemalla valvonut Kriisinhallintakeskuksen logistikko Mikko Maaninen.

Pelastusmuodostelman jäsenet pääsevät arkitöihinsä

Joukkueenjohtaja Marko Rostdet on itse ollut aiemmin pelastustehtävissä muun muassa Pakistanissa, Haitissa ja Sierra Leonessa. Nepalissa olisi ollut erilaista tehtävää.

– Henkilökohtaisesti minulla ei ole aiempaa kokemusta pelastustehtävistä raunioissa. Omat vaikeutensa siinä olisi varmasti ollut, mutta kyllä ryhmämme olisi taatusti onnistunut. Ehkä seuraavalla kerralla pääsemme kohteeseen asti.

Kuopiosta Nepaliin lähdössä olleeseen ryhmään kuului lähes 50 ihmistä ja muodostelman jäsenistä noin 30 oli suomalaisia. Mukana oli myös virolaisia.

Nepalin pääkaupungin Kathmandun lentokenttä on Rostedtin mukaan varsin pieni.

– Tietojeni mukaan sinne mahtuu kerrallaan vain muutama lentokone ja kentälle voi lentää vain yhdestä suunnasta solan kautta. 

Varusteiden palauttamisen jälkeen pelastusmuodostelman jäsenet palaavat omiin kotikuntiinsa ympäri maata. Joukkueenjohtaja Marko Rostedt on arkityössään palomestarina Turussa jälleen perjantaina vappupäivänä.