1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuorten kuolonkolari koskettaa – Ensihoitaja: "Aika hiljainen on se matka kohteeseen"

Kun nuoria menehtyy liikenneonnettomuudessa, koskettaa se syvästi myös paikalle auttamaan tulevia ammattilaisia. Tilanteessa on pakko vain toimia, mutta myöhemmin tapahtumat myllertävät mielessä. 17-vuotiaan vanhemmille suruviestiä vienyt poliisi kuvailee tunteitaan: "Tuntui, että pilasin niiden elämän".

liikenne
Pelastaja Tomas Bergholm, ensihoitaja Tero Peltomaa ja vanhempi konstaapeli Björn Borg kertovat nuorille omia kokemuksiaan kuolonkolareista.
Juha Kemppainen / Yle

Pohjanmaalla viiden nuoren henkilöauto kääntyi valtatiellä tuntemattomasta syystä täysperävaunurekan eteen. Jälki oli karmea: kolme nuorta kuoli paikanpäällä ja yksi menehtyi matkalla sairaalaan. Onnettomuuspaikalle sai hälytyksen ensihoitaja Tero Peltomaa.

– On se keikoista ihan sieltä rankimmasta päästä. Kun on vuosien varrella paljon keikkaa ajanut, niin jotkut tapaukset jää mieleen paremmin kuin toiset – tämän muistan varmasti ihan loppuun asti, Peltomaa kuvailee.

Kun ensitiedot onnettomuudesta saadaan, pyörii mielessä monta asiaa.

– Päällimmäisenä on se, voidaanko me tehdä vielä jotain, ja tietysti, kun kyse on nuorista, aika hiljainen on se matka kohteeseen. Mietitään mielessä niitä toimintatapoja, mitä ja miten tehdään, kun savutaan paikalle, Tero Peltomaa jatkaa.

Tilanteessa on pakko vain toimia, ja jättää miettiminen myöhemmäksi. Tunteita ei pysty, eikä ehdi näyttämään.

– Kun ikää tulee lisää, niin entistä enemmän tulee ajateltua näitä tapauksia jälkikäteen. Silloin, kun oli nuori ja peloton, niitä ei ajatellut niin paljon. Työpaikalla on kuitenkin hyvät verkostot, jossa voidaan käydä jälkipuintia, Peltomaa kertoo.

"Tuntui, että pilasin niiden elämän"

Poliisin tehtävänä on viedä omaisille suruviesti. Tällaisen toimeksiannon sai virkauransa alussa ollut vanhempi konstaapeli Björn Borg.

– Tuli puhelinsoitto toisesta piiristä. Siellä oli 17-vuotias poika menehtynyt, kun oli harjoitellut autolla ajoa omassa pihassaan eli tutussa ympäristössä. Vanhemmat olivat sillä aikaa mökillä minun toimialueellani, ja siksi minulle tuli tehtäväksi viedä ikävä viesti, että heidän poikansa on menehtynyt, Borg kuvailee.

– Silloin tuntui, että pilasin niiden elämän.

Poliisikoulussa annetaan koulutusta suruviestin viemiseen. Se antaa eväitä, mutta vain eväitä.

– Ei siihen oikeastaan loppujen lopuksi voi valmistautua millään tavalla, nämä tilanteet ja vanhempien kohtaamiset ovat niin erilaisia. Kun se tieto tulee yllättäen, ja ainahan se tulee, kun nuori kuolee, niin tilanteen mukaan on vain pakko mennä, Björn Borg sanoo.

Kampanja, joka menee ihon alle

Nuorten liikennekäyttäytymistä ravistellaan Pohjanmaalla nyt tositarinoilla. Pohjanmaan pelastuslaitos, poliisi, Liikenneturva ja Trafi järjestävät näytöksiä sadoille vaasalaisnuorille, ja syksyllä kampanjaa laajennetaan muihin pohjalaiskuntiin. Kampanja on suunnattu 16–20-vuotiaille.

Näytöksissä pelastusalan amattilaiset kertovat omakohtaisia kokemuksiaan onnettomuuksista, joissa on kuollut nuoria. Lisäksi nuorille näytetään video, jossa todentuntuisesti näytellään tosielämän kuolonkolari.

Tarkoituksena on saada nuoret ymmärtämään, että moni onnettomuus voitaisiin estää omalla päätöksellä. Heille halutaan myös viestiä, että nuoren kuolema koskettaa montaa ihmistä, lähipiiriä ja pelastusalan ammattilaisia.

– Tarkoitus on mennä ihon alle tällä kertaa. Ja siihen on varauduttu niin, että meillä on tapahtumassa paikanpäällä kriisikoulutuksen saaneita henkilöitä, joiden puoleen voi kääntyä joko kesken tilaisuuden tai tilaisuuden jälkeen, jos nähty ahdistaa. Liikenneturva on myös toimittanut kouluihin ohjeet siitä, miten nähtyä käsitellään ja miten siitä jutellaan seuraavana päivänä, kertoo Pohjanmaan pelastuslaitoksen viestintäsuunnittelija Tanja Lillback.

– Aina silloin, kun itseä nuorempia menehtyy, ollaan sen keikan jälkeen varmasti tavallista hiljaisempia ja mietitään, oltaisko voitu tehdä jotain vielä toisin. Kyllä sen huomaa työyhteisöstä, sanoo ensihoitaja Tero Peltomaa.

Lue seuraavaksi