1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myyrät

Torniolaistontilla on talven aikana tehty myyräntöitä

Tornion Heikkurinsaaressa uutukaisen omakotitalon nurmikko ei ole vielä monta kesää nähnyt. Tänä keväänä lumen alta paljastui valmiiksi käännetty ruohikko ja myyräntyön tekijäksi epäillään peltomyyrää.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Nahkiaisojan omakotitalon pihalta Torniossa ovat lumet sulaneet ja lumen alta paljastui käytäviä ja koloja.

– Vissiin ne on myyrän tekosia, minkäpäs muunkaan, sanoo Hanna-Mari Nahkiaisoja.

Dosentti Risto Tornberg täsmentää möyrijän peltomyyräksi.

– Torniossa ja meren rannan lähellä asialla voisi olla lähisukulaislaji lapinmyyrä. Ne käyttävät heinää ravinnokseen ja kun ne silppuavat sitä heinää, niin siitä jää tyypillisesti sellaisia makkaramaisia muodostumia nurmelle, Tornberg tietää.

Kannan vaihtelusta riippuu paljonko havaintoja eri puolilla Pohjois-Suomea tehdään. Tornbergin mukaan Oulun seudulla kanta on jo romahtamassa. Myyrät menevät esimerkiksi ravinnoksi pienpetojen suuhun tai taudit voivat viedä ne.

Pieni pihatyöntekijä

Nahkiaisojan uutukaisen talon pihalla ei ole vielä hirveästi istutuksia ehditty tekemään, joten vahingot jäävät toistaiseksi lähinnä kosmeettisiksi nurmikolla.  

– Kunhan eivät tule sisälle tupaan, en halua niitä kyllä yhtään sisälle, toteaa Hanna-Mari Nahkiaisoja.

Tornberg lohduttaa, etteivät peltomyyrät ole samalla tavalla tulossakaan tupaan kuin vaikka syksyisin vanhojen talojen vinteillä rapistelevat metsämyyrät.

 Ja nurmikotkin toipuvat kyllä yleensä kesän aikana myyrien tekosista. Päinvastoin myyrä on sen nyt valmiiksi möyhentänyt kasvukautta varten.