1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Saksalaisyhtiö suunnittelee datakeskusta Suomeen, rahoittaa myös merikaapelia

Datakeskuksen paikka Suomessa ei ole vielä selvillä. Sähköä syöviä keskuksia havitellaan etenkin viileän ilmaston maihin, joissa energian saanti on luotettavaa.

internet

Saksalainen Hetzner Online suunnittelee perustavansa uuden datakeskuksensa Suomeen, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Yritys sijoittaa lisäksi rakenteilla olevaan merikaapeliyhteyteen. Sopimuksen arvoksi ministeriö kertoo tässä vaiheessa noin 10 miljoonaa euroa.

Suomen ja Keski-Euroopan yhdistävästä tietoliikenneyhteydestä vastaava suomalaisyritys Cinia on sopinut Hetznerin kanssa yhteyksien käytöstä ja digitaalisen infrastruktuurin rakentamisesta Suomen ja Saksan välillä, Cinia tiedottaa. Sopimus on tehty vähintään 20 vuodeksi. Cinian mukaan sopimus mahdollistaa sille pääsyn Keski-Euroopan markkinoille.

– Päätös alentaa datakeskusten sähkövero teollisuuden sähköveron tasolle kantaa tulosta, kommentoi elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.).

Data- eli palvelinkeskuksissa tallennetaan ja käsitellään suuria datamääriä. Keskukset kuluttavat valtavasti sähköä. Hetzner perustelee Suomen valitsemista samoin kuin muutkin palvelinkeskusten rakentajat: Energian hinta ja sen saannin luotettavuus ja viileä ilmasto painoivat vaakakupissa. Asiaan vaikuttivat myös rakenteilla oleva Itämerikaapeli ja Venäjän läheisyys.

Suomen valtio on sijoittanut merikaapeliin 20 miljoonaa euroa.

– Hetzner Onlinen tulo Suomeen kuvastaa juuri sitä, mitä merikaapelilla tavoittelimme, kuvailee valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.).

Hetzner on Baijerissa toimiva perheyhtiö. Se tarjoaa datakeskuspalveluita pienille ja keskisuurille yrityksille.

Suomessa toimivat jo hakukoneyhtiö Googlen datakeskus Haminassa ja venäläisen hakukoneyhtiö Yandexin keskus Mäntsälässä sekä Microsoftin keskus Uudellamaalla. Ohjelmistoalan yhtiö ei ole turvallisuussyihin vedoten kertonut, missä sen datakeskus tarkemmin ottaen sijaitsee.

Lue seuraavaksi