Nuori duunari lähtee ylpeänä vapun viettoon: "Ei ole itsestäänselvyys, että on työtä"

Pitää olla ylpeä siitä mitä on ja mitä tekee. Näin sanoo nuori vasemmistopoliitikko ja kasvihuonetyöntekijä Juha-Matti Kiviluoma. Duunarille vappu on tärkeä juhlapäivä. Teuvalainen Kiviluoma suunnitteleekin suunnistavansa vappuna johonkin isompaan kaupunkiin, niin että pääsee osallistumaan myös vappumarssille.

Kotimaa
Juha-Mati Kiviluoma kävelee kasvihuoneessa kasvulavojen keskellä
Juha-Matti KiviluomaJarkko Heikkinen Y Yle

24-vuotias Juha-Matti Kiviluoma työskentelee kasvihuoneella kotikylässään Teuvan Äystöllä. Kiviluoma pakkaa salaatteja. Työ sujuu joutuisasti ja juttu luistaa työkavereitten kanssa.

Kiviluoma on nuori poliitikko, joka oli eduskuntavaaleissa ehdokkaana vasemmistoliiton listoilta. Ääniä kertyi yli 900. Se ei ole vähän, kun kysymyksessä on vasemmistoliittolainen ehdokas pieneltä paikkakunnalta Pohjanmaalta.

Vaalikampanjassaan Kiviluoma tituleerasi itseään duunariksi. "Duunari" on Kiviluomalle arvonimi, mutta hän on pannut merkille, että nykyisin monet muut vähän arastelevat käyttää itsestään duunari-nimitystä.

– Minulle tämä työ on ylpeyden aihe. Nykyisin ei ole ollenkaan itsestäänselvää, että on työtä – että on duunari.

Kuka on duunari?

Juha-Matti Kiviluoma oli lupaava keihäänheittäjä. Ura katkesi kuitenkin loukkaantumiseen. Urheilijaa kiinnosti urheilutoimittajan työ ja Kiviluoma kouluttautuikin siinä toiveessa, että löytäisi työtä media-alalta.

– Alan vaikean tilanteen takia työtä ei kuitenkaan löytynyt urheilutoimittajana ja niin päädyin näihin töihin.

Juha-Matti Kiviluoman mukaan kuva duunarista on muuttunut, mutta duunarin määritteleminen on silti helppoa.

– Jos 30–40 vuotta sitten piti ottaa kuva duunarista, niin se oli varmaan lapionvarteen nojaava haalaripukuinen viisikymppinen mies. Tänä päivänä se minun näkemykseni mukaan voi olla vaikka sosiaali- ja terveyspuolen työntekijä, parikymppinen nainen. Tiivistettynä duunareita ovat kaikki palkansaajat, jotka omalla työpanoksellaan saavat toimeentulon.

Missä on duunarin paikka?

Jako haalariosastoon ja kravattiosastoon ei ole enää yhtä selkeä kuin ennen. Tämä näkyy myös poliittisten puolueiden kannatuksessa. Perinteiset vasemmistopuolueet ovat menettäneet kannatusta ja oikeistopuolueetkin kosiskelevat työväestöä. Moni palkansaaja äänestää kokoomusta.

Kiviluoma kavahtaa "uusia työväenpuolueita" ja mainitsee esimerkkeinä kokoomuksen ja perussuomalaiset.

– Juuri nämä puolueet ovat murtamassa perinteisiä työmarkkinoiden arvoja ja työntekijöiden oikeuksia, esimerkiksi työehtosopimusten yleissitovuutta. Kokoomusta Kiviluoma luonnehtii "Troijan hevoseksi, joka on murtautunut työväenliikkeen sisään".

Paluu juurille

Vähän sapiskaa tulee kuitenkin myös omalle puolueelle.

– Me vasemmistoliitossa puhumme paljon punavihreydestä, mutta ehkä se vihreys on saanut vähän liian ison roolin. Pitää olla vähän enemmän sitä punaista.

Kiviluoma sanoo, että nyt olisi aika palata juurille ja kirkastaa vasemmistoliiton kuvaa työväestön keskuudessa. Liikkuvia äänestäjiä on paljon ja heille pitäisi tehdä selväksi, kuka oikeasti ajaa kenenkin etuja.

– Pitää palata perusarvoihin, työhön ja toimeentuloon, sanoo Kiviluoma ja toivoo, että myös rauhanliike saisi taas tuulta siipiensä alle. Tänä päivänä tavallisen duunarin suurin huoli on toimeentulo.

Työväki juhlii Teuvallakin

Juha-Matti Kiviluomalle vappu on ennen muuta työn ja työväen juhla. Kiviluoma iloitsee siitä, että Teuvallakin on onnistuttu herättelemään vasemmistoa vapunviettoon.

– Viime vuonna olimme laskemassa seppeleen vuonna 1918 vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkille ja lisäksi olimme Perälässä junaradan varrella, jossa on muistomerkki kolmelle ähtäriläiselle huhtikuussa1918 surmatulle miehelle.

Kotipaikan juhlallisuuksien lisäksi Kiviluoma suunnittelee vappuretkeä "isompaankin kaupunkiin". Vappumarssi on perinteisin tapa juhlia ja senkin Kiviluoma haluaisis tänä vappuna kokea.