Tuulivoimayhtiö kiistää väitetyt meluongelmat – asukkaat eri mieltä

Porin Peittooseen rakennetun uuden tuulipuiston on väitetty aiheuttavan suunniteltua enemmän melua. Tuulivoimayhtiö kiistää ongelmat ja vetoaa konsulttiyhtiön selvitykseen.

tuulienergia
Tuulimylly sinistä taivasta vasten
Tuulivoimayhtiö kiistää Peittoon tuulivoimaloiden ylimääräisen melun.Laura Holappa / Yle

Tuulivoimayhtiö TuuliWatti kiistää, että Porin Peittoon tuulivoimalat aiheuttaisivat enemmän melua, kuin ympäristöministeriön mallinnuksissa oli alun perin ennakoitu.

Konsulttiyhtiö Pöyry on tehnyt Peittoossa mittauksia, jotka TuuliWatin mukaan osoittavat melumallinnusten antavan oikeaa tietoa tuulivoimaloiden melusta.

Eri käsitykset melusta

Porin Peittoon asukkaat ovat valittaneet, että voimalat ovat aiheuttaneet odotettua enemmän melua. Pöyryn mukaan mallinnusmenettely näyttäisi jopa yliarvioivan sitä taajuusosaa, joka on oleellinen tuulivoimamelussa.

Sisämelun ei havaittu ylittävän asumisterveysohjeen ohjearvoja edes lähimmässä asuinkohteessa.

Johtava asiantuntija Carlo Di Napoli

– Melumittauksissa sisämelun ei havaittu ylittävän asumisterveysohjeen ohjearvoja edes lähimmässä asuinkohteessa, Pöyryn johtava asiantuntija Carlo Di Napoli sanoo.

Kahden kilometrin raja tulossa?

Peittoon suuresta tuulipuistosta saadut kokemukset ja väitteet meluhaitoista ovat johtaneet siihen, että kaikki Porin poliittiset puolueet kokoomusta lukuunottamatta vaativat kahden kilometrin etäisyyttä asutuksesta kaikille uusille tuulivoimaloille.

Porin kaupunkisuunnittelun mukaan kahden kilometrin raja asutuksesta käytännössä pysäyttäisi tuulivoimarakentamisen. Porissa uusia tuulipuistoja suunnitellaan muun muassa lähelle merta Jakkuvärkkiin.