Kerrostalo voi säästää sähkölaskussa viidenneksen aurinkopaneeleiden avulla

Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiön kerrostaloon asennettu aurinkovoimala maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Järjestelmä tuottaa viidenneksen talon tarvitsemasta sähköstä.

aurinkoenergia
Aurinkopaneleita katolla
Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiön LOASin kerrostalon katolla olevia aurinkopaneeleita.Yle

Puolipilvisenä päivänä aurinkovoimala ei yllä parhaimpaan tuottoon, mutta silti paneeleista saadaan sähköä kerrostalon tarpeisiin.

– Meillä sähköä kuluu ilmastoinnin pyörittämiseen, kiinteistön rappukäytävien ja ulkoalueiden valaistukseen, laskee opiskelija-asuntosäätiö LOASin kiinteistöpäällikkö Paavo Leinonen.

Teekkareiden saunojen lämmittämiseen aurinkosähkö ei riitä, mutta aurinkoisena kesäpäivänä ulkopuolista energiaa ei talossa juuri tarvita. Pari vuotta sitten hankittu yhdeksän kilowatin aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä vuodessa kahdeksan megawattituntia, mikä vastaa viidennestä kerrostalon vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

– Nykyhinnoilla, jos paneelien asennus saadaan optimoitua hyvin etelän suuntaan ja järjestelmä mitoitetaan talon kulutuksen mukaan, puhutaan reilusta kymmenen vuoden takaisinmaksuajasta, laskee Leinonen.

Osa taloyhtiöistä pitää tätä kuoletusaikaa liian pitkänä.

– Pitäisi pikemminkin ajatella, että mikä on tuotantokustannus koko elinkaaren ajalle ja ajatella hankintaa investointina, kuten muitakin korjauksia, sanoo tutkijaopettaja Antti Kosonen Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta.

Kerros- ja rivitaloihin on hankittu toistaiseksi aurinkosähköjärjestelmiä harvakseltaan. Yhtenä syynä on tarjolla oleva halpa sähkö, joka ei kannusta etsimään korvaavia energiamuotoja.

Tilanne voi muuttua, sillä pienten aurinkovoimaloiden hinnat ovat laskeneet lähes puoleen.

Aurinkosähkö voi alentaa yhtiövastiketta

Tutkijaopettaja Antti Kosonen LUT:sta muistuttaa, että nykyiset aurinkosähköjärjestelmät ovat käytössä vähintään 30 vuotta. Se tuottaa 20 vuoden ajan ilmaista sähköä.

– Taloyhtiö voisi jopa laskea yhtiövastiketta, eikä ihmisten tarvitse sijoittaa omaa rahaa. Säästelyllä sähköllä maksetaan aurinkopaneelien hankintaan otettu laina takaisin vähitellen, pohdiskelee Kosonen.

Helpointa aurinkosähköjärjestelmä on asentaa kerrostaloon kattoremontin yhteydessä.