Tässä ovat Itämerellä liikkuvat sukellusveneet - ”Saksalla ja Ruotsilla Venäjää parempi kalusto”

Itämerelle on vaikea tulla sukellusveneellä salaa, arvioi asiantuntija. Siksi alueella liikkuvat sukellusveneet todennäköisesti kuuluvat Itämeren maiden laivastoihin.

Kotimaa
Venäjän Itämeren laivaston sukellusveneitä sekä muiden Itämeren maiden sukellusveneet.
Venäjän Itämeren laivaston sukellusveneitä sekä muiden Itämeren maiden sukellusveneet.Stina Tuominen / Yle

Sukellusveneet ovat perinteisesti laivastojen salaisinta kalustoa.

- Sukellusveneliikenteestä ei tiedetä paljon muuta kuin se, mitä laivoja eri valtioilla on. Ruotsilla on viisi, venäläisillä kaksi, Puolalla kaksi ja Saksalla neljä (212-luokan) sukellusvenettä Itämerellä, selittää Maanpuolustuskorkeakoulun merisotaopin pääopettaja Jon von Weissenberg

Jos Itämerellä liikkuu sukellusvene, on se todennäköisesti jokin näistä.

- Muutkin voivat tulla harjoitusmielessä, mutta niistä tiedetään etukäteen. On mahdollista, että tullaan myös salaa, mutta Tanskan salmen läpi on aika hankala tulla huomaamatta. Itämeren alueen sukellusveneet ovat niitä, joiden voidaan olettaa liikkuvan täällä.

Viime kesänä hollantilainen sukellusvene oli Itämerellä harjoituksissa. Von Weissenberg kertoo, että sukellusveneiden on tultava pintakulussa Tanskan salmen läpi.

- Siellä avovedet ovat sellaiset, että jos ne tulisivat salaa veden alla, olisi se aluevesiloukkaus, josta seuraisi nootti, toteaa von Weissenberg.

- Alan harrastajat bongaavat sukellusveneitä, kun ne kulkevat pinnalla Tanskan salmessa, ja laittavat kuvia nettiin. Sieltä ne kyllä yleensä kaikki löytyvät.

Venäjällä uusi Lada-luokan alus

Venäjällä on käytössä kahden eri luokan sukellusveneitä, Kilo- ja Lada-luokan. Ne ovat rannikkosukellusveneitä, juuri Itämeren olosuhteisiin kehitettyjä. Sukellusveneet kuuluvat Venäjän Itämeren laivastoon, jonka satamat ovat Kaliningradissa ja Pietarissa.

Tiedustelu keskeistä

Sukellusveneen tärkein strateginen tehtävä on tiedustelu.

- Sukellusvene menee alueelle, jota se haluaa tiedustella. Siellä se voi kuunnella radioliikennettä ja vedenalaista toimintaa, sanoo von Weissenberg.

Sukellusveneissä on pääaseena torpedoja, joita yleensä on kahden kokoisia. Raskaampi torpedo on noin 50 cm halkaisijaltaan, kevyempää torpedoa käytetään toisia sukellusveneitä vastaan.

Lisäksi nykyaikaiset sukellusveneet voivat ampua risteilyohjuksia joiden kantamat ovat sadoista kilometreistä jopa tuhanteen.

Saksalla uusin kalusto

Maanpuolustuskorkeakoulun arvion mukaan Saksan sukellusveneet ovat kaikkein parhaita. Myös Ruotsin uudet sukellusveneet ovat Venäjän sukellusveneitä parempia. Puolan kalusto on sen sijaan vanhempaa.

- Maanpuoluskorkeakoulun arvio on, että Saksalla ja Ruotsilla on sukellusveneissä ylivoima Venäjään nähden sekä laadullisesti että määrällisesti.

- Oman arvioni mukaan Itämerellä Saksan 212-luokan sukellusveneet ovat kaikkein uusimpia ja parhaimpia. Myös Ruotsin laivasto on uudistanut sukellusveneitään, joten arvioisin ne Venäjän kalustoa paremmiksi, sanoo von Weissenberg.

Piensukellusveneet hyvin salaisia

Mediassa on liikkunut paljon tietoa Venäjän Triton-NN pienoissukellusveneistä. Jon von Weissenbergin mukaan niistä ei kuitenkaan tiedetä paljoa, ei edes sitä ovatko ne pelkkiä prototyyppejä vai onko niitä aktiivikäytössä.

Noin 20-metrinen Triton-NN pystyy kuljettamaan noin kymmentä sukeltajaa. Niiden otaksutaan olevan erikoisjoukkojen käytössä.

Triton-NN pystyy kulkemaan sekä meren pinnalla että veden alla parinkymmenen metrin syvyydessä.

Korjaus: Saksalla on neljä modernia 212-luokan sukellusvenettä ja Puolalla viisi sukellusvenettä.