1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lohja

Lohjan kuntaliitos närästää maaseudun asukkaita

Entisten Karjalohjan ja Nummi-Pusulan asukkaat pelkäävät palveluiden karkaamista Lohjan keskustaan. Asia käy ilmi kyselytutkimuksen tuloksista. Kaksi vuotta sitten tehtyyn kuntaliitokseen suhtaudutaan positiivisimmin Nummella. Pusulassa ja Karhalohjalla mieliala on varautuneempi.

Lohja
Lohjan ja Nummi-Pusulan liitossopimus sinetöi vuoden 2013 alussa tehdyn naimakaupan.
Yle

Lohjan seudun kuntaliitosta on tutkittu Laurean tradenomiopiskelijoiden opinnäytetyönä. Kyselykaavakkeet lähetettiin satunnaisotannalla joka viidennelle täysi-ikäiselle Nummen, Pusulan ja Karjalohjan asukkaalle. Kaksi vuotta sitten toteutettu kuntaliitos ei saa kovinkaan mairittelevia arvioita, sanoo projektipäällikkönä kyselyssä toiminut Jaakko Sinervo.

– Yleisesti ottaen kuntaliitokseen suhtauduttiin negatiivisesti, mutta myönteisimmin suhtautuivat Nummen alueen asukkaat. Vanhojen kuntien alueita toivotaan kehitettäväksi tasapuolisesti ja asukkaat haluavat säilyttää peruspalvelut omilla lähialueillaan.

Nummi-Pusulan entinen kunnanjohtaja ja Lohjan nykyinen kehityspäällikkö Eero Soinio ei ylläty tuloksesta.

– Nummelta on luonteva yhteys Lohjan suuntaan kun taas Pusulasta on huomattavasti lyhyempi matka Karkkilaan, Forssaan tai jopa Saloon.

Lähipalveluista sataa kiitosta, mutta tulevaisuus huolestuttaa

Liitosalueiden asukkaat ovat kyselyn mukaan erityisen tyytyväisiä kirjasto- ja terveyspalveluihin. Eniten huolta herättävät mahdolliset koulujen lakkauttamiset ja palveluiden karkaaminen Lohjan keskustaan. Karjalohjan asukkaat moittivat myös kuntaliitoksen myötä kohonnutta veroprosenttia. Entisen Nummi-Pusulan alueella veroprosentti puolestaan laski hieman liitoksen jälkeen.

– Täytyy muistaa, että jos Karjalohja olisi vielä itsenäinen, niin veroprosentti huitelisi jo vaikka missä, entinen kunnanjohtaja ja nykyinen Lohjan talouspäällikkö Henri Partanen kuittaa.

Liitoskyselyn tekivät Laurean tradenomiopiskelijat Jaakko Sinervo, Juha Jaalama ja Mervi Huhtinen yhteistyössä Lohjan kaupungin kanssa. Sammatin ja Lohjan kuusi vuotta sitten toteutuneesta kuntaliitoksesta on tehty samantyyppinen kysely jo aikaisemmin.

Lue seuraavaksi