1. yle.fi
  2. Uutiset

Kolmea maaseudun vankilaa uhkaa sulkeminen

Rikosseuraamuslaitos arvioi, että Juuan, Sulkavan ja Huittisten vankilat joudutaan lakkauttamaan lähivuosina. Lisäksi edessä on 180 ihmisen vähentäminen. Syynä ovat hallituksen viime keväänä päättämät säästöt.

Kotimaan uutiset
Kolmea vankilaa uhkaa sulkeminen.
Yle

Tuleva hallitus joutuu pohtimaan Kataisen hallituksen päättämien säästöjen vaikutusta vankeinhoitoon. Rikosseuraamuslaitos on laskenut, että keväällä 2014 päätettyjen kehyssäästöjen toteuttaminen vaatii 180 työntekijän vähentämistä ja 3 avovankilan lakkauttamista.

– Vähenevä henkilöstömme ei enää riitä nykyiselle vankilaverkostolle, vaan sitä on pakko karsia. Olemme vähentäneet viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 500 työntekijää, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen ylijohtaja Tuula Asikainen.

Asikainen arvioi, että Rikosseuraamuslaitos pystyy tekemään henkilöstövähennykset eläköitymisen kautta, eikä väkeä tarvitse irtisanoa.

Vähenevä henkilöstömme ei enää riitä nykyiselle vankilaverkostolle, vaan sitä on pakko karsia.

Tuula Asikainen

Rikosseuraamuslaitoksen lakkautuslistalle päätyneet avovankilat sijaitsevat Juuassa, Sulkavalla ja Huittisissa. Asikainen kertoo, että näissä vankiloissa on vapaita paikkoja, kun taas Etelä-Suomen vankilat ovat täynnä.

– Meillä on itse asiassa vapaita paikkoja kaikkialla muualla paitsi Etelä-Suomen rikosseuraamusalueella, hän sanoo.

Lisäksi Rikosseuraamuslaitos suunnittelee, että Hämeenlinnan vankilan remontista luovutaan.

Hämeenlinnan naisvankilan remonttia on suunniteltu pitkään, sillä runsaat sata vankilan selleistä on niin kutsuttuja paljusellejä, joissa ei ole WC:tä. Peruskorjauksen sijasta Rikosseuraamuslaitos rakentaisi vanhan vankilan tilalle uuden vankilarakennuksen.

Henkilöstö vastustaa uusia säästöjä

Sulkavan avovankila työllistää noin 30 ihmistä, Juuassa työskentelee noin 20 ihmistä, ja Huittisissa runsaat 40. Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja Jari Tuomela arvioi, että osa vankiloiden työntekijöistä ei voi muuttaa työn perässä muualle Suomeen.

Erityisesti maakunnissa työtilanne on huono, eikä kaikilla varmastikaan ole perhesyistä tai asumisen vuoksi mahdollisuutta muuttaa muualle.

Jari Tuomela

– Erityisesti maakunnissa työtilanne on huono, eikä kaikilla varmastikaan ole perhesyistä tai asumisen vuoksi mahdollisuutta muuttaa muualle. Aikataulu muutoksille on aivan liian tiukka, hän sanoo.

Tuomelan mukaan säästöt tuntuvat jo nyt työntekijöiden arjessa. Hänen mukaansa Rikosseuraamuslaitoksen väki tekee jo nyt ylitöitä 40–50 henkilötyövuoden edestä vuosittain. Hän arvioi myös, että henkilöstön väheneminen vaikuttaa vankiloiden turvallisuuteen.

– Henkilökunnan vähentäminen näkyy vankien välisen väkivallan kasvuna. Erilaisia painostus- ja kostotoimia tehdään, kun henkilökunta ei ole paikalla. Jäävuoren huippu tästä oli alkukesällä Riihimäen vankilaosastolla tapahtunut vankisurma. Onneksi henkilökuntaan kohdistunut väkivalta ei näytä kasvaneen, Tuomela arvioi.

Lue seuraavaksi