1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Merivoimat: Ei voida varmuudella sanoa, että kyseessä oli sukellusvene

Merivoimien esikuntapäällikön Juha Vauhkosen mukaan maanantaisesta vedenalaisesta havainnosta ei voida varmuudella sanoa, että kyseessä olisi ollut sukellusvene. Mikäli havainto todetaan sukellusveneeksi ja kyseessä on alueloukkaus, asian tutkinnasta vastaa Rajavartiolaitos.

Merivoimien info
Merivoimien esikuntapäällikkö, amiraali Juha Vauhkonen ja operaatiopäällikkö Olavi Jantunen kertoivat etsintäoperaatiosta.

Merivoimien esikuntapäällikön lippueamiraalin Juha Vauhkosen mukaan maanantaisesta vedenalaisesta havainnosta ei voida varmuudella sanoa, että kyseessä olisi ollut sukellusvene. Tapaus kuuluu hänen mukaansa ns. kategoria neloseen, eli kyseessä on mahdollinen sukellusvene tai muu vedenalainen toiminta.

– Analysoitu tieto tapauksesta on käytettävissä vasta päivien, ehkä viikkojen kuluttua, hän sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina illansuussa.

Mikäli havainto Vauhkosen mukaan todetaan sukellusveneeksi ja kyseessä on alueloukkaus, asian tutkinnasta vastaa silloin Rajavartiolaitos. Hän ei halua spekuloida sitä, onko Suomenlahden tapauksella yhtäläisyyksiä Tukholman saaristossa suoritetun etsintäoperaation kanssa.

– Vastaavia tapauksia tai tilanteita ei ole tapahtunut usein. Viimeisin vastaava tapaus Suomenlahdella on vuodelta 2004. Silloin jouduttiin kahdella erillisellä kerralla käyttämään varoitussyvyyspommeja, hän kertoi.

Ensimmäinen havainto kohteesta maanantaina aamupäivällä

Ensimmäinen havainto vedenalaisesta kohteesta tehtiin maanantaina klo 11 aamupäivällä ja toinen havainto tiistaina aamuyöllä klo 1.30. Varoitus kohteelle annettiin klo 03, kertoi esikuntapäällikkö Vauhkonen. Hän ei halunnut kertoa kohteen kokoa tai mistä syvyydestä havainnot tehtiin.

Kuva: Puolustusvoimat

Vauhkosen mukaan maanantaina merivoimien kiinteä valvontaverkko sai äänihavainnon Helsingin edustalta, joka johti operaatiokeskuksen vedenalaisen valvonnan tehostamiseen.  Merivoimat kertoi myös antaneensa käskyn alueellisen koskemattomuuden turvaamisalukselle eli ohjusvene Hangolle siirtyä äänihavaintoalueelle.

– Samalla esitimme Suomenlahden merivartiostolle pyynnön tukea operaatiotamme vartiolaivallaan, Vauhkonen sanoi.

Alukset olivat Vauhkosen mukaan maanantaina noin klo 14.30 kohteessa ja valvoivat aluetta. Myöhemmin iltapäivällä Merivoimat teki päätöksen siirtää alueelle myös satamassa olleen miinalaiva Uusimaan.

Seuraava äänihavainto tehtiin tiistaina klo 01.30 aamuyöllä ja jatkuvia äänihavaintoja saatiin noin 1,5 tunnin ajan. Tällöin alueella olivat Merivoimien ohjusvene Hanko, miinalaiva Uusimaa sekä Suomenlahden merivartioston vartiolaiva Turva. Noin klo 03 miinalaiva Uudenmaan päällikkö päätti toteuttaa varoituksia käsisyvyyspommeilla.

Vauhkosen mukaan syvyyspommit otetaan käyttöön, kun on riittäviä todisteita siitä, että alueella voi olla todennäköinen sukellusvene tai muuta vedenalaista toimintaa.

Valvonta jatkuu nyt alueella kiinteillä valvontajärjestelmillä. Vauhkosen mukaan vartioalusten poistuminen alueelta, on merkki siitä, että vedenalaisen kohteen uskotaan poistuneen.

Seuraava askel olisi ollut Vauhkosen mukaan varoituksen tehostaminen ja saman operaation uusiminen eli kaksi kolmen syvyyspommin sarjaa.

– Kysymys siis ei ole voiman käytöstä vaan varoituksen tehostamisesta. Sotilaallisen voimankäytön tarpeesta tekee sitten tarvittaessa päätöksen aina puolustusministeriö, Vauhkonen painotti.

Käsisyvyyspommeja käytetään merkinantovälineinä

Käsisyvyyspommi, jota tässä tapauksessa käytettiin, ei ole taisteluväline vaan merkinantoväline, painottaa Merivoimien operaatiopäällikkö, kommodori Olavi Jantunen.

Käsisyvyyspommi Kuva: Puolustusvoimat

– Kun on kohde, johon haluttaisiin ottaa yhteys ja radio on siihen mahdoton väline, puhutaan varoituksesta, joka on annettu käyttäen käsisyvyyspommia. Niissä on varsin vaatimaton lataus ja sen ainoa tarkoitus on antaa mahdolliselle kohteelle tieto toiminnasta, jota Suomen valtio ei hyväksy, Jantunen sanoi.

Jantusen mukaan pommista kuuluu jysähdys, jonka mahdollisen kohteen toivotaan kuulevan.

– Me emme tiedä, onko siellä ollut korvia kuulemassa. Käsisyvyyspommeista puhuttaessa kyse on noin 800 gramman räjähdysainemäärästä ja kohteen vahingoittaminen ei missään tapauksessa ole tarkoitus vaan antaa tietoa, että toiminta ei ole Suomen valtion hyväksymää. Pinta-aluksella vastaava annetaan radiolla, Jantunen sanoi.