1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yli 50 ihmistä hautautui maavyörymään afganistanilaiskylässä

Kevätsateet laukaisivat maamassan kaukaisella vuoristoalueella, jonne on vaikea saada apua, koska tiet ovat pelkkiä polkuja.

Ulkomaat

Yli 50 ihmisen pelätään kuolleen maavyörymässä Koillis-Afganistanin vuoristossa. Useimmat uhrit ovat naisia ja lapsia.

Maanvyörymä hautasi noin sata taloa Jaryo Balan kylässä Badahšanin maakunnassa. Kateissa on ensi tietojen mukaan 52 ihmistä.

Syrjäinen alue on Tadžikistanin rajalla, ja puolet vuodesta sinne ei ole lainkaan pääsyä maitse, sillä kunnollista tietä ei ole ja polut ovat tälläkin hetkellä lumen peitossa.

Paikallisviranomaiset ovat pyytäneet keskushallitusta lähettämään apua helikoptereilla. Kabulista onkin luvattu lähettää pelastushenkilökuntaa ja avustustarvikkeita.

Rankat sateet ja niiden irrottamat maamassat ovat Pohjois-Afganistanissa riski keväisin. Huterasti rakennetut talot tarjoavat heikosti suojaa maanvyöryiltä ja mutaisilta tulvavesiltä. Viime vuoden toukokuussa maanvyörymä hautasi Badahšanissa kokonaisen kylän ja tuhosi satojen perheiden kodit.

Keväisin alueella yltyvät myös Taliban-äärijärjestön hyökkäykset, kun vuoristoreitit alkavat muuttua kulkukelpoisiksi. Taliban ilmoitti viime keskiviikkona aloittavansa jälleen kevätiskunsa kaataakseen Afganistanin hallituksen ja häätääkseen maasta viimeiset ulkomaiset joukot.

Tuhansia läntisen sotilasliiton Naton – lähinnä Yhdysvaltain – sotilaita jäi viime vuonna loppuneen sotilasoperaation jälkeenkin kouluttamaan ja avustamaan Afganistanin joukkoja.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi