1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäläinen rahtialus mykistyi matkallaan kansainväliselle avaruusasemalle

Ellei yhteyden palauttaminen onnistu, Progress-alusta voi uhata yhden edeltäjänsä kohtalo: alus putosi hallitsemattomasti Siperiaan vuonna 2011.

Ulkomaat
Progress M-27M laukaistiin Sojuz-raketin nokassa Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazaksanista varhain tiistaina.
Progress M-27M laukaistiin Sojuz-raketin nokassa Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazaksanista varhain tiistaina.AFP / Lehtikuva

Miehittämätön venäläinen avaruusalus on menettänyt yhteyden Maahan. Progress-alus on viemässä vettä, ruokaa ja polttoainetta kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle, mutta toistaiseksi alus on jäänyt kiertämään maapalloa.

Progress M-27M laukaistiin Sojuz-raketin nokassa Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazaksanista varhain tiistaina. Lähtö sujui normaalisti, mutta yhteys Maahan katkesi pian nousun jälkeen. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan Progress on alkanut pyörähdellä.

Vian korjaamiseksi matka-aika on venytetty normaalista kuudesta tunnista ainakin kaksipäiväiseksi, mikä tarjoaa Venäjän avaruushallinnolle kuusi mahdollisuutta yhteyden yrittämiseen, kun Progress on sopivasti Venäjän yllä.

Ellei kommunikaatioyhteytt saada toimimaan, aluksen polttoaine voi loppua muutamassa päivässä, jolloin alus alkaa vajota hallitsemattomasti takaisin Maan ilmakehään.

Lastissa on kopio sotamuistosta

Samanlaisen Progress-aluksen vika aiheutti vuonna 2011 yhden Venäjän avaruusohjelman pahimmista takaiskuista. Kommunikaatioyhteys katkesi, ja joitakin viikkoja myöhemmin alus putosi Siperiaan.

Venäjä laukaisee vuosittain kolme tai neljä Progress-alusta, joiden lastina on hapen ja ruoan kaltaisia välttämättömyyksiä ISS:n miehistölle ja tarvikkeita ISS:ssä tehtyjä tutkimuksia varten.

Mukana on aina jotakin muutakin, tällä kertaa venäläinen voitonlippu, jollaisen puna-armeijan sotilaat nostivat Berliinin valtiopäivätalon ylle vappuna 1945. ISS:n kuusihenkisessä miehistössä on tällä erää kolme venäläistä, kaksi yhdysvaltalaista sekä yksi italialainen.

Lähteet: Tass, AFP, Reuters, Ylle Uutiset

Lue seuraavaksi