1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

Tuomio-ilta: "Ei tässä maassa ole oikeutta niin kuin olin kuvitellut"

Seksuaalirikoksista annettavat lievät tuomiot herättivät Tuomio-illassa vilkasta keskustelua.

Ajankohtainen kakkonen
Tuomio-illan studiokeskustelu
Jasmin Helenius ja Sanna Jylänki kertoivat kokemuksestaan raiskauksen uhreina.Kati Laukkanen/Yle

Ajankohtaisen kakkosen Tuomio-illan alussa kaksi raiskauksen uhria, Sanna Jylänki ja Jasmin Helenius, kertoivat tarinansa ja niiden seuraukset.

Helenius raiskattiin raa'asti omalla työpaikallaan. Tekijä sai kahdeksan ja puolen vuoden vankeustuomion, jonka hovioikeus alensi seitsemään vuoteen.

– Olin itse asiassa positiivisesti yllättynyt tuomion pituudesta, Helenius sanoo.

Entisen aviomiehensä 15 vuotta sitten raiskaama Jylänki on käsitellyt tapahtuneen, mutta ei voi ymmärtää miehen saamaa lievää tuomiota. Käräjäoikeus antoi tekijälle 1,5 vuoden ehdottoman tuomion, mutta hovioikeus muutti tuomion ehdolliseksi vankeudeksi ja yhdyskuntapalveluksi.

– Ei tässä maassa ole oikeutta niin kuin olin kuvitellut. Uhrin asemassa surettaa se, ettei tekijän tarvitse katua tekoaan.

Ensikertalainen saa lievemmän tuomion

Jylängin tapauksessa yksi tuomiota lieventävä peruste oli se, että tekijä oli ensikertalainen. Nykyisen lainsäädännön mukaan rikoksesta tuomittu on kolmen vuoden rikoksettoman ajan jälleen ensikertalainen. Tämä kirvoitti vilkasta keskustelua.

– Ensikertalainen voi olla vain kerran. Jos olet neitsyt, ethän ole kolmen vuoden päästä uudestaan neitsyt, totesi Jylänki.

Hovioikeuden tuomarin Timo Ojalan mukaan ensikertalaisuus ei vaikuta lieventävästi erityisen vakavissa rikoksissa. Hän muistutti myös, että rikoksen uusiminen tuottaa ankarampia rangaistuksia.

Vanki Roni Hagert muistutti rikosten tekijöiden olevan ihmisiä, ja kolmenkin vuoden rikoksettomuus voi kertoa muutoksesta.

– En ole kuitenkaan koskaan ymmärtänyt naisiin ja lapsiin kohdistuvia rikoksia.

Suurin osa keskustelijoista ja yleisöstä olivat sitä mieltä, ettei ensikertalaisuuden tulisi olla tuomiota lieventävä peruste, jos rikos on vakava tai törkeä.

Lue seuraavaksi