1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Huumeista tuomitut australialaiset teloitettiin, filippiiniläinen sai lykkäystä

YK:n pääsihteerin johdolla esitetyt vetoomukset eivät taivuttaneet Indonesiaa. Yksi tuomituista sai kuitenkin viime hetkellä uuden mahdollisuuden. Australia ilmoitti myöhemmin kutsuvansa Indonesian-lähettiläänsä kotiin teloitusten vuoksi.

Ulkomaat
Indonesialainen aktivisti osoittaa mieltään teloituksia vastaan.
"Jokowi ei ole Jumala!", lukee Indonesialaisen aktivistin kyltissä. Jokowilla tarkoitetaan Indonesian presidenttiä Joko Widodoa.Mast Irham / EPA

Indonesia on teloittanut seitsemän huumeiden salakuljetuksesta tuomittua ulkomaalaista. Heidän joukossaan oli kaksi australialaista, yksi brasilialainen sekä kolme nigerialaista. Yhden kansallisuus jäi epäselväksi; hän oli joko Nigeriasta tai Ghanasta.

Nusakambanganin vankilasaarella keskiyöllä paikallista aikaa ammuttiin myös yksi indonesialainen tuomittu.

Sen sijaan filippiiniläisen vangin teloitusta lykättiin viime hetkellä, kun hänet huumekauppaan värvännyt mies antautui poliisille Filippiineillä.

Filippiinien presidentti Benigno Aquino pyysi, ettei naista teloiteta, koska Filippiinit epäilee hänen joutuneen ihmiskaupan uhriksi, kertovat indonesialaiset tiedotusvälineet.

Indonesian presidentti Joko Windodo torjui runsaat vetoomukset, joita muiden tuomittujen hengen puolesta esitti muun muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon. EU, Australia ja Ranska varoittivat yhteisessä lausunnossa tiistaina, että teloitusten toimeenpanolla on vaikutusta Indonesian asemalle ja maineelle maailman maiden joukossa.

Teloitettavaksi määrätyssä joukossa oli alkujaan myös yksi Ranskan kansalainen, mutta hän sai jo aiemmin lykkäystä, kunnes hänen armonanomuksensa on käsitelty.

Australia kutsui lähettiläänsä kotiin

Australian pääministeri Tony Abbot ilmoitti vähän teloitusten jälkeen, että maa kutsuu Indonesian-lähettiläänsä kotiin vastalauseena teloituksille. Abbot sanoi, että teloitukset olivat sekä julmia että tarpeettomia.

– Kunnioitamme Indonesian itsemääräämisoikeutta, mutta paheksumme teloituksia ja tätä ei voi sivuuttaa noin vain, hän sanoi.

– Indonesian ja Australian suhteet ovat hyvin tärkeät, mutta ne ovat kärsineet viime tuntien tapahtumista. En halua pahentaa jo vaikeaa tilannetta puimalla sitä, miten asiaa on hoidettu viime aikoina, Abbot kommentoi.

Australian ulkoministerin Julie Bishopin mukaan suurlähettiläs palaa Australiaan viikon loppuun mennessä.

Suurlähettilään kutsuminen kotiin on Australialle erittäin harvinaista, varsinkin kun kyse on sen ulkomailla vangittujen kansalaisten teloittamisesta. Australian Singaporen-lähettiläs pysyi asemamaassaan vuonna 2005, kun maa teloitti huumeiden salakuljetuksesta tuomitun australialaismiehen.

Brasilian hallitus puolestaan sanoi olevansa tyrmistynyt tapahtuneesta. Brasilia sanoi, että se arvioi suhteitaan Indonesian kanssa ennen kuin päättää mahdollisista toimistaan. Brasilian mukaan se ei aio tällä hetkellä lähettää Indonesiaan uutta suurlähettilästä. Brasilia kutsui lähettiläänsä kotiin tammikuussa sen jälkeen, kun Indonesia oli teloittanut toisen sen tuomitun kansalaisen.

Australian ja Indonesian suhteet olivat vasta paranemassa vuonna 2013 sattuneen vakoiluskandaalin jälkeen. Tuolloin australialaisagenttien raportoitiin yrittäneen salakuunnella Indonesian presidenttiä ja tämän lähipiiriä. Indonesia kutsui tuolloin puolestaan lähettiläänsä takaisin Australiasta.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi