Nigeria vapauttanut lähes 300 tyttöä ja naista Boko Haramin kynsistä

Nigerian armeija ilmoitti tiistaina pelastaneensa lähes 300 Boko Haramin sieppaamaa naista ja tyttöä. Sotilaslähteet kertoivat vähän myöhemmin, etteivät kyseessä ole yli vuosi sitten Chibokin koulusta siepatut yli 200 tyttöä.

Ulkomaat

Nigerian armeija ilmoitti tiistaina pelastaneensa 200 tyttöä ja 93 naista pahamaineisesta Boko Haram -ryhmän tukikohdasta. Armeija kertoi vähän myöhemmin, etteivät kyseessä ole samat tytöt, jotka siepattiin Chibokin koulusta noin vuosi sitten.

– Joukot ovat iltapäivällä ottaneet haltuunsa ja tuhonneet kolme terroristileiriä Sambisan metsässä ja pelastaneet 200 tyttöä ja 93 naista, puolustusvoimien edustaja Chris Olukolade kertoi tekstiviestitse uutistoimisto AFP:lle.

Sambisa-metsä sijaitsee Nigerian koillisessa Bornon osavaltiossa, jossa ääri-islamistisella Boko Haramilla on tukikohtia.

Boko Haram ilmoitti kidnapanneensa 276 tyttöä Bornossa sijaitsevasta Chibokin koulusta huhtikuussa 14. päivä viime vuonna. 57 tyttöä pääsi pakoon tunteja hyökkäyksen jälkeen, mutta 219 jäi edelleen Boko Haramin vangiksi.

Sieppausta seuraavien viikkojen aikana turvallisuuslähteet sekä paikalliset sanoivat, että viitteiden mukaan tytöt olisi viety Sambisan metsään.

Asiantuntijat ja puolustusviranomaiset ovat olleet kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tytöt on mitä luultavimmin erotettu toisistaan kuluneiden 13 kuukauden aikana. Mitä luultavimmin heitä ei ole pidetty yhdessä ryhmänä.

Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau vannoi "naittavansa heidät" tai myyvänsä heidät orjiksi.

Chibokin kaappaus nosti Boko Haramin toimet Nigeriassa kansainvälisen huomion kohteeksi. #BringBackOurGirls -kampanja Twitterissä sai mukaansa mm. Yhdysvaltain ensimmäisen naisen Michelle Obaman sekä muita tunnettuja julkisuuden hahmoja.

Boko Haramia on syytetty sadoista muistakin kaappauksista kohteenaan erityisesti naiset ja tytöt koillisessa Nigeriassa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP