Iran saattoi pysäyttämänsä rahtilaivan satamaan

Iran pysäytti tiistaina Hormuzinsalmen läpi Persianlahdelle matkalla olleen rahtilaivan ja saattoi sen sitten kohti iranilaista satamaa. Yhdysvallat lähetti alueella olleen hävittäjänsä lähistölle rahtilaivan lähetettyä hätäkutsun.

Ulkomaat

Iranin vallankumouskaarti pysäytti tiistaina Marshallinsaarten lipun alla purjehtineen rahtialuksen Persianlahdelle johtavassa Hormuzinsalmessa. 65 000 -tonninen Maersk Tigris -rahtialus oli matkalla Saudi-Arabian Jeddasta Arabiemiraatteihin Persianlahdella, kun ainakin viisi vallankumouskaartin partioalusta käski sen pysähtyä.

Kapteeni kieltäytyi ensin pysähtymästä. Sen jälkeen vallankumouskaartin sota-alukset ampuivat rahtialuksen keulan yli varoituslaukauksia pysäyttääkseen sen. Kapteeni pysäytti aluksen ja lähetti hätäkutsun.

Aiemmin saudiarabialainen televisiokanava kertoi, että Iranin pysäyttämä alus olisi yhdysvaltalainen.

Vallankumouskaartin sotilaat nousivat rahtialukseen ja se suuntasi Iranin aluevesille lähellä Larakin saarta. Sen jälkeen iranilaiset alukset saattoivat Maersk Tigristä kohti Bandar Abbasin satamaa. Vähän ennen puoltayötä Suomen aikaa alus oli ankkurissa vähän matkan päässä satamasta.

Iran sanoi pysäyttäneensä laivan siihen liittyvän taloudellisen kiistan vuoksi. Iranin viranomaisten mukaan iranilainen tuomioistuin oli määrännyt laivan takavarikoitavaksi maksamattomien velkojen vuoksi. Iranilaislähteiden mukaan kyse olisi puhtaasti siviiliasiasta, mutta Yhdysvaltain puolustusministeriö kutsui välikohtausta ilmeiseksi provokaatioksi.

"Emme tiedä, miksi alus pysäytettiin"

Laivaa operoi Rickmers Ship Management -niminen yhtiö, jolla on toimistot Singaporessa ja Hampurissa. Se kuljetti rahtia tanskalaisen A.P. Møller-Maersk -yhtiön lukuun.

Laivalla oli 24-henkinen miehistö ja Rickmersin edustajan mukaan se kuljetti tavallista kaupallista rahtia.

– Laivalla ei ollut mitään aseisiin liittyvää. Meillä ei ole mitään käsitystä siitä, miksi laiva pysäytettiin. Tämä on poikkeuksellista ja seuraamme tilanteen edistymistä huolestuneina, edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Hätäkutsun jälkeen Yhdysvallat lähetti muutaman kymmenen kilometrin päässä olleen ohjushävittäjänsä kohti rahtialusta. Alueelle lähetettiin myös valvontalentokone, joka yhdysvaltalaisten sotilasviranomaisten mukaan seuraa tilannetta.

Samojen lähteiden mukaan on "epätodennäköistä", että yhdysvaltalaishävittäjä seuraisi rahtialusta Iranin aluevesille.

Rahtialus oli kulkemassa kohti Persianlahtea Hormuzinsalmen läpi kulkevaa kansainvälistä laivaväylää pitkin, josta osa kulkee Iranin aluevesien kautta. Kansainvälisten sopimusten mukaan kauppa-alukset saavat kulkea Iranin aluevesien kautta kulkiessaan kapean salmen läpi.

Tilanne alueella on kiristynyt Saudi-Arabian johtaman liittouman aloitettua iskut Iranin tukemia huthi-kapinallisia vastaan Jemenissä. Samaan aikaan Iranin ydinohjelmasta käydään edelleen neuvotteluja.

Lähteet: Reuters, AFP