1. yle.fi
  2. Uutiset

Taiteilijapiireissä pöyristellään Joensuun teatterinjohtajan potkuja

Muun muassa teatteriohjaajat Mikko Roiha ja Teemu Mäki ovat ottaneet kantaa Vihtori Rämän johtajasopimuksen päättämiseen. Rämä on nyt työtön.

kulttuuri
Vihtori Rämä.
Lasse Laitinen / Yle

Joensuun kaupunginteatterin johtajan Vihtori Rämän erottaminen on otettu taiteilijapiireissä lähinnä pöyristyneenä vastaan.

Kuvataiteilija ja teatteriohjaaja Teemu Mäki kirjoittaa sosiaalisessa mediassa, että Rämä näytti rohkaisevaa esimerkkiä, kuinka suomalaisista laitosteattereista voisi olla vaikka mihin hienoon. Teatteriohjaaja Mikko Roiha Berliiinistä pitää teatteriyhdistyksen päätöstä tragediana koko Suomen teatterikentälle.

Joensuulainen toimittaja Pasi Huttunen kirjoittaablogissaan (siirryt toiseen palveluun)Joensuun kaupunginteatterin kahden vuoden kirouksesta tarkoittaen tiuhaan vaihtuneita johtajia.

Teatterin ohjelmisto oli niin pitkään ennen Rämän kautta sellainen, että se tarjosi hyvin vähän kiinnostavaa esimerkiksi nuorille ja nuorille aikuisille.

Pasi Huttunen

– Teatterin ohjelmisto oli niin pitkään ennen Rämän kautta sellainen, että se tarjosi hyvin vähän kiinnostavaa esimerkiksi nuorille ja nuorille aikuisille. Väitän, että sen seurauksena meillä on täällä menetetty sukupolvi, joka on oppinut, että kaupunginteatteri ei ole kiinnostava. Sen ryhmän tavoittaminen on mahdollista, mutta työlästä ja se vie aikaa, toteaa Huttunen.

Sanomalehti Karjalaisen kulttuuritoimituksen esimies Kimmo Nevalainen kirjoittaa, että Joensuun maine teatterinjohtajien nopeana tuhoajana on jo teatterin ammattilaisten tiedossa. Tämä voi Nevalaisen mielestä tuoda vaikeuksia uuden ammattitaitoisen johtajan hakuun.

Pohjois-Karjalan teatteriyhdistyksen hallitus päätti tiistain kokouksessa yksimielisesti, että Rämän johtajasopimus päättyy välittömästi. Sopimuksen päättämisen taustalla ovat laskusuunnassa olleet kaupunginteatterin talous- sekä katsojaluvut. Ennen uuden teatterinjohtajan valintaa teatterin toiminnasta vastaa teatteriyhdistyksen johtoryhmästä koostuva työvaliokunta.

Johtajan tehtävä pannaan hakuun toukokuun aikana.

Vihtori Rämälle itselleen johtajasopimuksen päättäminen tuli yllätyksenä hänen sosiaalisessa mediassa tuoreeltaan julkaisemansa päivityksen perusteella.

Teatteriyhdistyksen hallitus irtisanoi juuri äsken johtajasopimukseni. Huomisesta eteenpäin olen työtön. Jännä tunnelma.

Lue seuraavaksi