1. yle.fi
  2. Uutiset

Urheilijapariskunta löysi uuden lajin kilpatanssista – "Tarkoitus on, että mies suunnistaa ja nainen seuraa mukana"

Kajaanilaiset Anna Seppänen ja Jukka Liuha ovat innoissaan kolme vuotta sitten aloittamastaan yhteisestä lajista. Kilpailuissa jännittää, sillä suoritus on tiivis ja lyhyt. Tanssisuorituksia puidaan vielä kotonakin.

ilmiöt
Anna Seppänen ja Jukka Liuha tanssivat paritanssia.
Hiihtäjä Anna Seppänen ja suunnistaja Jukka Liuha löysivät yhteisen harrastuksen kilpatanssista. Video: Jarmo Nuotio / Yle

Kun kaksi eri lajin aktiiviuransa jo lopettanutta urheilijaa asuu saman katon alla, yhteinen harrastus voi löytyä kummallekin täysin uudesta lajista. Näin kävi hiihtäjä Anna Seppäselle ja suunnistaja Jukka Liuhalle. Heille yhteinen laji löytyi television katsomisen seurauksena vuonna 2011.

– Katsottiin sinä syksynä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa, ja ajatus alkoi kiehtoa. Anna etsi mahdollisuuksia, ja seuraavana keväänä Casambasta löytyi tilaa kilpatanssiryhmästä, muistelee Jukka Liuha.

Anna Seppäsen mukaan sen jälkeen on tapahtunut paljon.

– Vaikka välillä on ollut raskaitakin hetkiä, ei ole kyllä kaduttanut.

Pelkästään harrastukseksi tanssi ei ole jäänyt, vaan vuosi sitten pari aloitti myös kilpailemisen. Annan mukaan sitä kynnystä mietittiin pitkään.

– Osa pareista aloittaa kilpailemisen jo puoli vuotta harrastamisen aloittamisen jälkeen. Me mietimme tätä pidempään, kun tuntui, että emme ole valmiita. Seuran voimakas kannustus sai kuitenkin ottamaan askeleen, pitäähän se jää joskus rikkoa.

Tekemistä riittää loppuiäksi

Osalla tanssipareista partneri tulee seuran puolesta, Seppänen ja Liuha olivat pari jo salille mennessään. Liuhan mukaan tanssi jatkuu kotioloissakin.

Tarkoitus on, että mies suunnistaa ja nainen seuraa mukana. Se ei kuitenkaan aina tällä tasolla onnistu, vaan naisenkin pitää kyllä koreografia osata.

Anna Seppänen

– Sanomistahan tässä tulee. Kotona ruoditaan vielä niin harjoitukset kuin kilpailusuorituksetkin. Tämä on niin tekninen laji, että kummankin suoritus pitää osua aivan nappiin.

Parin tavoite ei ole lajin huipulla, mutta tanssissa joutuu haastamaan itseään, sanoo Anna Seppänen.

– Vaikka hiihdossa olen ollut starttiviivalla satoja kertoja lappu rinnassa, niin tässä ihmettelee, miksei pää tahdo millään pysyä kasassa 1,5 minuutin suorituksen aikana. Kestävyysurheilussa kyse on kuitenkin enemmän jaksamisesta, tanssissa pitää huomioida parinsa, musiikki ja päästä vielä sinuiksi yleisön sekä sen kanssa, että koko ajan joku tuijottaa.

Mies vie, mutta ei aina

Jukka Liuha näkee yhtäläisyyksiä tanssissa ja suunnistuksessa.

– Suunnistus on lajina sellainen, että siinä täytyy suorittaessaan pystyä pitämään pää hallinnassa niin, että päämäärä on koko ajan selkeänä edessä. Mutta suunnistuksessa on aina vähän pelivaraa ja valinnan paikkoja, tanssissa taas ei ole mahdollisuutta ottaa mitään uusiksi. Kun suoritus alkaa, niin sitten mennään loppuun saakka.

Suunnistuksessa on silti aina vähän pelivaraa ja valinnan paikkoja, tanssissa taas ei ole mahdollisuutta ottaa mitään uusiksi.

Jukka Liuha

Liuha toteaa, että jännitystä on ilmassa jokaisen suorituksen kanssa.

– Se ensimmäinen kilpailu oli tietysti omaa luokkaansa. Saimme viimeisen kuvion läpi vasta kisoja edeltävänä iltana, joten se oli tiukka paikka. Jokaisessa suorituksessa on kuitenkin oma jännityksensä.

Vaan viekö mies, kuten koulussa opetetaan? Annan mukaan kyllä.

– Tarkoitus on, että mies suunnistaa ja nainen seuraa mukana. Se ei kuitenkaan aina tällä tasolla onnistu, vaan naisenkin pitää kyllä koreografia osata.

Jukka nyökkäilee navigaattorin toimivan taannehtivasti.

– Suoritusta puidaan sitten kotona. Löytyikö maali vai ei, ja miten?

Lue seuraavaksi