Miljoonalla eurolla korjattu mies totuttelee katsomaan itseään peilistä

Seitsemän vuotta sitten Kimmo Oksanen sairastui vakavasti ja elämä muuttui kertaheitolla. Taistelu takaisin normaalielämään on vaatinut ravaamista sairaaloissa ja lukuisia leikkauksia. Sairaudesta jäi koko loppuelämän kestävä, näkyvä jälki.

Kotimaa
Kimmo Oksanen selaa kirjaa.
Taavi Salmivaara / Yle

Kimmo Oksasen tarina on tullut tutuksi hänen kokemuksistaan kirjoittamansa kirjan muodossa. Päijät-Hämeestä lähtöisin oleva toimittaja sairastui seitsemän vuotta sitten herpesviruksen ja bakteerin yhdistelmään.

Sairaus keikautti koko elämän päälaelleen.

– Sairaalassa maatessani minulla oli aikaa pistää arvot uusiksi. Silloin tuli harpattua pitkä askel.

Oksasen mukaan sairastuminen on tuonut kokemuksia ja antanut toisaalta mahdollisuuden muutokseen.

– Se on pitkälti itsestäni kiinni, mihin suuntaan elämääni jalostan. Ilman sairastumista en olisi myöskään kirjoittanut kirjaa.

Kasvonsa menettänyt mies on kirja, jonka hän kirjoitti itselleen terapiaksi. Kyse ei ole pelkästä sairauskertomuksesta.

– Ei minulla ole varaa kyllästyä ihmisten kiinnostukseen. En osannut yhtään arvioida, miten kirja otetaan vastaan. Toisaalta, kaikki kuvastaa hyvin aikaa. Jopa arvokeskustelua käyvät ihmiset ovat löytäneet keskusteltavaa kirjastani.

Kauneusleikkaukset ja plastiikkakirurgia

Oksasen kasvoja on leikattu yli kymmenen kertaa ja lisäleikkauksia on edessä.

Syksyllä jaloista ja selästä otetaan talteen soluja. Ne siirretään poskiin, joista puuttuu pigmenttiä. Kyse on uudenlaisesta hoitomenetelmästä. Siinä ihosolukko juurtuu ja kasvaa poskiin.

Kuusi vuotta sitten sanoin, että sain olla 48 vuotta hyvännäköinen ja seuraavat 48 vuotta aion olla pahannäköinen.

Kimmo Oksanen

Hintalappu leikkauksille on kova, mutta hoito menee yhteiskunnan piikkiin.

– Olen miljoonalla eurolla korjattu kaveri. Olen ollut samalla tutkimuskappale, kun hoitohenkilökunta on leikellyt ja viillellyt minua. Lottovoitto osui nyt kohdalleni. Amerikassa olisin aikamoinen peikko, kun ei olisi ollut varaa tehdä itselleni mitään, naureskelee Kimmo Oksanen.

Kauneusleikkaukset ja plastiikkakirurgia ovat jo vuosia puhuttaneet suomalaisten kahvipöydissä, kun yhä nuoremmat korjauttavat ulkonäköään itselleen mieluisaksi.

Kauneusleikkauksissa kyse on kaupallisesta pyrkimyksestä saada ihmisille näiden haluamat piirteet. Plastiikkakirurgiassa taas ihmistä korjataan jonkin ulkoisen haverin seurauksena.

– Ihmisillä on hatarat käsitykset siitä, mitä plastiikkakirurgia oikeasti on. Plastiikkakirurgiaa ovat ihonsiirrot, korjausleikkaukset ja syylienpoistot. Ei minulla ole sitä vastaan mitään. Sairaalasta päästyäni katsoin televisiosta aiheesta liittyvää ohjelmaa, joka vaikutti mielestäni tahattomalta komiikalta.

Tuijotuksen tuntee

Oksasen liikkuminen kadulla jää harvoin huomaamatta. Erityisesti lapset kiinnittävät mieheen huomiota.

Ihmiset ovat olleet Oksasta kohtaan kuitenkin huomaavaisia ja ystävällisiä.

Sairaalassa maatessani minulla oli aikaa pistää arvot uusiksi.

Kimmo Oksanen

– Ihmiset suhtautuvat arvostavasti ja kunnioittavasti. Vastakkaista sukupuolta kohtaan tapahtuva lähestyminen on kuitenkin vaikeutunut. Olen ainakin hyvin perillä siitä, miltä julkkiksista tuntuu kävellä kadulla. Aika hyvin katse tarttuu kasvoihini. En viitsi kuitenkaan tuijottaa takaisin. Olen jo tottunut katseisiin. En näytä enää niin hirviöltä kuin aluksi.

Hoitohenkilökunnan vaitiolovelvollisuus Suomessa ei anna mahdollisuutta selvittää, miten yleisestä sairaudesta on kyse ja kuinka monta vastaavaa tapausta Suomessa on vuosien saatossa ollut.

– Muutama vuosi ennen sairastumista oli hoidettavana ikäiseni kaveri, joka on sittemmin kuollut. Hänellä oli sama sairaus kuin minulla. Hänen sairautensa koitui edukseni, sillä lääkärit tiesivät jo etukäteen, mitä tuleman pitää.

Vanhojen valokuvien katselu herättää Oksasessa tunteita. Peiliin katsoo takaisin nykyisin kasvonpiirteiltään erinäköinen ihminen kuin ennen.

– Olen tottunut tähän naamaan. Kuusi vuotta sitten sanoin, että sain olla 48 vuotta hyvännäköinen ja seuraavat 48 vuotta aion olla pahannäköinen. Loppujen lopuksi olemme kaikki samannäköisiä.