Baltimoren rotumellakoista voi nousta tulenarka kiista myös Yhdysvaltain presidenttikilpaan

Yhdysvaltain politiikan tuntija sanoo, että poliisin rooli USA:ssa on olla myös sosiaalityöntekijä. Sen vuoksi poliisiväkivallan taustalla ovat myös kuihtuvien teollisuusseutujen syvät ongelmat huumeiden käytöstä mielenterveysongelmiin.

Aamu-tv
Poliisit partioivat Baltimoren kaduilla 28. huhtikuuta.
Baltimoren kaupungissa on mellakoitu rajusti poliisin huostassa kuolleen tummaihoisen miehen takia. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi Aamu-tv:ssä, kuinka huonolla tolalla mustien ja valkoisten suhteet Yhdysvalloissa ovat.

Yhdysvaltain politiikan asiantuntija Mika Aaltola pitää Baltimoren rotulevottomuuksia räjähdysherkkänä asiana koko Yhdysvaltain kannalta.

Aaltolan mukaan tähän vaikuttaa se, että teollisuustuotantoa on siirtynyt pois suurkaupungeista. Tällaiset alueet kärsivät suurtyöttömyydestä ja vakavista huumeongelmista.

"Amerikkalainen unelma jää tavoittamatta"

– Tyytymättömyys, amerikkalaisen unelman tavoittamattomuus on sellaista, että se saattaa räjähtää, kun olosuhteet siihen ovat otollisia, ja nyt tässä on niin käynyt, sanoo Aaltola.

Huolestuttavana Aaltola pitää sitä, että tällaisilla mellakoilla on ollut tapana levitä "alavirtaan" - eli isoista kaupungeista lähiseudulle ja etäämmälle. Aaltola sanoo, että tällainen mellakointi on hyvin tarttuva ilmiö.

Ulkopoliittisessa instituutissa ohjelmajohtajana työskentelevä Aaltola arvioi, että Baltimoren rotumellakat nousevat esiin myös tulevassa Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjassa.

– Kyllä se nousee todennäköisesti jossakin määrin, nytkin jo presidenttiehdokkaat ovat ottaneet kantaa tähän kysymykseen, Aaltola huomauttaa.

Rotukiistat tulenarka aihe presidentinvaalitaistossa

– Se on hyvin tulenarka aihe, koska tavallisen amerikkalaisen näkökulmasta laki ja järjestys on tässäkin keskeinen kysymys. Tottakai esim. demokraattisen puolueen ehdokkailla on paineita myös korostaa poliisiväkivallan ongelmia ja sitä, mitä ratkaisuja tähän voisi olla, Aaltola sanoo.

Baltimoressa on mellakoitu tällä viikolla sen jälkeen, kun musta mies kuoli poliisin huostassa. Kaupunkiin on julistettu ulkonaliikkumiskielto ja kansalliskaarti on rauhoittamassa tilannetta.

Aaltola kuvailee Baltimorea hyvin kahtiajakautuneeksi kaupungiksi. Toisaalta se on vanha teollisuuskaupunki, jossa on köyhtyneitä, suurtyöttömyydestä kärsiviä alueita - ja toisaalta se on kaupunki, jossa on yksi maailman parhaita yliopistoja.

Baltimore on hyvin jakautunut kaupunki

Kaupunki on etnisesti hyvin jakautunut afrikkalais-amerikkalaisen eli mustan ja valkoisen väestönosan kesken.

Yhdysvalloissa on keskusteltu kiivaasti viime ajat poliisiväkivallasta - myös muualla kuin Baltimoressa mustia on kuollut poliisin kovien otteiden vuoksi.

– Yhdysvallat ei ole hyvinvointivaltio ja siksi poliisi on tekemisissä monenlaisten ilmiöiden kanssa mielenterveysongelmaisista huumeriippuvaisiin, selvittää Aaltola Yhdysvaltain eroja eurooppalaisiin yhteiskuntiin verrattuna.

Baltimoren levottomuudet eivät ole siis pelkkiä rotumellakoita.

"Poliisi on osavaltion kasvot kansalaiselle"

Poliisi on siis usein ensimmäinen sosiaalityöntekijä, joka kohtaa kansalaisen, Aaltola kärjistää. Tämä johtaa usein konflikteihin. Poliisivoimien näkyvä varustautuminen on vielä omiaan vieraannuttamaan poliisia etenkin mustista nuorista.

– Poliisi on osavaltion kasvot kansalaisille ja siihen yhdistyy paljon ongelmia. Kaikkiaan Yhdysvalloilla on pitkä historia rodullisissa yhteenotoissa, Aaltola toteaa.

Aaltola korostaa sitä, että Baltimore on hyvin afrikkalais-amerikkalainen kaupunki. Hallinto on paljolti mustien käsissä, ja poliisivoimista mustia on puolet. Rodullinen vastakkainasettelu ei siis ole ainoa selittävä tekijä.

– Siellä on paljon kyteviä sosiaalisia ongelmia, ja tällainen epämääräinen mustan miehen kuolemantapaus on ne tällä kertaa räjäyttänyt, Aaltola sanoo.