"Live-kohtaaminen voittaa Tinderin" – Kaikki halukkaat eivät mahdu sinkkutapahtumiin mukaan

Sinkuille treffitapahtumia järjestävien mielestä live-tapaaminen voittaa virtuaalideittailun. Toisen olemuksen saa selville ainoastaan kasvokkain kohdatessa. Myös somessa saatu ensivaikutelma voi usein osoittautua todellisuudessa aivan vääräksi.

Kotimaa
Sydän
YLE

Yhä useampi sinkku etsii nykyään seuraa netistä erilaisten treffisivustojen tai sovellusten, kuten Tinderin avulla. Kasvokkain kohtaamisen merkitys ei kuitenkaan ole vähentynyt some-ajan treffikulttuurissa, kertoo reilut kaksi vuotta työkseen treffejä ja tapahtumia sinkuille järjestänyt Anna Uusiheimala.

– Sähköisessä kohtaamisessa on olemassa aina se mahdollisuus, että toinen onnistuu luomaan väärän mielikuvan ja todellisuus ei sitten vastaakaan kohdatessa. Kasvokkain tapaamisessa, kuten pikatreffeissä on aina se etu, että pääsee monille treffeille tiiviissä aikataulussa sekä näkee toisen olemuksen samantien livenä ja näin väärinymmärrysten määrä vähenee.

Uusiheimalan luotsaama Deittisirkus-yritys järjestää erilaisia pikatreffi- ja räätälöityjä sinkkutapahtumia ympäri Suomen. Kysyntää tapahtumille riittää, eivätkä kaikki innokkaat edes mahdu aina mukaan.

– Tämä on selkeä vastapaino sähköistyneelle treffikulttuurille. Esimerkiksi Tinderissä selataan ja selataan niitä kuvia ja sitten ehkä päästään jonkun kanssa treffeille, mutta pikadeiteillä tapaa kerralla useita ihmisiä livenä, sanoo Uusiheimala.

Viiden minuutin kohtaaminen voi päättyä avioliittoon

Vaikka Uusiheimalan järjestämillä pikatreffeillä ensikohtaaminen kestää vain viisi minuutia, on niillä syntynyt jopa avioliittoon asti päätyneitä suhteita.

– Saan säännöllisesti sähköpostiini viestejä, että ovat tavanneet järjestämilläni pikatreffeillä ja ovat edelleen yhdessä. Vaikka en koekaan painetta siitä, että tapahtumissa pitäisi syntyä pareja, niin tottakai toivon, että niissä tapahtuu onnellisia tapaamisia ja pariutumisia. Loppupeleissä kyse on kuitenkin kohtalosta, että kenellä kemiat kohtaavat, muistuttaa Uusiheimala.

Kysymyksen siitä, miksi sinkkutapahtumat ovat tällä hetkellä niin suosittua on Uusiheimalalla selkeä vastaus.

– Nykymaailmassa ei haluta ottaa ensimmäistä vastaan, vaan haetaan juuri sitä itselleen sopivaa kumppania. Lisäksi osa on ujoja tekemään aloitetta. Tai jos nähdään kiva ihminen esimerkiksi ravintolassa tai töissä, niin automaattisesti ajatellaan, että tämä on varattu eikä uskalleta tehdä aloitetta sen pelossa, että jouduttaisiini noloon tilanteeseen.

Saman on huomannut myös viime viikolla ensimmäiset, valtavan suosion saavuttaneet Ensitreffit Kalliossa -tapahtuman järjestänyt Tiina Takala. Takalan mukaan sinkkutapahtumissa ei tarvitse jännittää kenelle voi jutella ja kenelle taas ei.

– Sinkkutapahtumissa kaikki ovat samalla fiiliksellä liikenteessä. Voi mennä juttelemaan kenelle vain eikä tarvitse arpoa onko henkilö, josta on kiinnostunut varattu vai ei, sanoo Takala.

"Tinder on jo nähty"

Kuten Uusiheimala myös Takala on sitä mieltä, että some-ajasta huolimatta live-tapaamiset ovat virtuaalitapaamisia parempia.

– Some on hyvä juttu, mutta esimerkiksi Tinder on jo nähty. Ihmiset kuitenkin kaipaavat enemmän sosiaalisuutta ja oikeaa kontaktia kuin että voi klikkailla kivannäköisiä kuvia. Lisäksi livenä pystyy antamaan itsestään paremman kuvan kuin mitä somessa, toteaa Takala.

Tästä johtuukin Takalan mukaan se, että järjestetyt sinkkutapaamiset ovat niin kysyttyjä tällä hetkellä.

– Kaikki tietää, että sinkut ei lopu tästä maailmasta. Ensitreffeit Kalliossa -tapahtumaan ilmoittautui satoja sinkkuja ja osa jonotti sisälle tunnin verran. Kaikki eivät mahtuneet millään sisälle ja näin päässeet mukaan, kertoo Takala.

Koska kysyntää on, on Takala päättänyt järjestää toisen Ensitreffit Kalliossa -tapahtuman.

– Sinkkutapahtumilla on selkeästi kysyntää. Ne koetaan hauskana tapana kohdata uusia ihmisiä ja kokeilla miten menee. Selvää on, että toinen tapahtuma järjestetään, päivämäärä ei vain ole vielä lyöty lukkoon, kertoo Takala.