1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansainvälinen vertailu: Aalto-yliopiston taidealat huipun tuntumassa

Vertailua hallitsivat selvästi yhdysvaltalaiset yliopistot Harvard ja Massachusetts Institute of Technology MIT.

Kotimaan uutiset
Aalto-yliopiston logo.
Aalto-yliopisto

Kolme suomalaista yliopistoa yltää 50 parhaan joukkoon kansainvälisessä selvityksessä, jossa vertailtiin maailman yliopistojen menestystä eri aloilla. Vertailussa oli mukana 36 tieteenalaa.

QS-tutkimuslaitoksen vertailu on julkaistu topuniversities.com (siirryt toiseen palveluun)-sivustolla. Vertailu perustuu QS:n mukaan yli 17 miljoonaan julkaistuun tutkimukseen ja yli sataan miljoonaan tieteelliseen lainaukseen sekä yli 120 000 yliopistoihmiselle tehtyyn kyselyyn.

Suomalaisista Aalto-yliopisto sijoittui 14:nneksi taiteiden ja suunnittelun allalla. Se lukeutuu myös listallaan eniten nousseiden yliopistojen joukkoon.

Helsingin yliopisto puolestaan ylsi 50 parhaan joukkoon seitsemällä eri alalla. Muun muassa hammaslääketieeteessä se oli sijalla 27 sekä farmasian ja farmakologian alalla sijalla 50. Oulun yliopisto puolestaan oli 47:s hammaslääketieteessä.

Sadan parhaan joukkoon ylsivät lisäksi Itä-Suomen yliopisto maa -ja metsätaloudessa sekä Jyväskylän yliopisto kasvatustieteissä.

Yhdysvaltalaisyliopistot hallitsevat listaa

Vertailua hallitsivat selvästi yhdysvaltalaiset yliopistot. Harvard ja Massachusetts Institute of Technology MIT ottivat ykköspaikan peräti 21 eri kategoriassa.

Brittiyliopistot puolestaan ovat kohentaneet asemiaan viime vuoden vertailusta: kuusi eri yliopistoa on ykköspaikalla vähintään yhdessä kategoriassa.

Esimerkiksi Cambridgen yliopisto oli kymmenen parhaan joukossa 31 eri tutkimusalalla. Tässä vertailussa se löi Oxfordin (29), Stanfordin (29), Harvardin (28), University of Californian (26, Berkeleyn (26) sekä MIT:n (19).

Yhdysvaltain ja Britannian ulkopuolella eniten top ten -sijoituksia keräsivät Singapore (11), Zürich (10) ja Tokio (6).

QS:n tutkimusjohtaja Ben Sowter korostaa kuitenkin, että akateeminen osaaminen on jakautunut kaikkialle maailmaan. Lähes 900 yliopistoa 60 maassa ylsi vähintään yhdelle listasijalle.

Lue seuraavaksi