Kiurun lastensairaalaan lastenneurologi – hoitotoimet vauhtiin nykyistä nopeammin

Syntyvien lasten lisääntyvä lukumäärä tuo mukanaan myös erilaisia neurologisia sairauksia. Niiden oireiden tunnistamisessa ja kuntoutuksessa vaaditaan nopeita toimia. Kokkolassa on tähän saakka tultu toimeen ostetulla työvoimalla, nyt lapset saavat oman neurologinsa.

terveys
Vauva sai pipon päähänsä Jorvi synnytyssairaalassa.

Tähän saakka vaativat neurologiset lapsipotilaat on lähetetty Kokkolasta Oulun yliopistolliseen keskussairaalaan. Kiurun toimitusjohtaja Hannu Pajunpään mukaan lasten neurologisten sairauksien kirjo on monimuotoinen.

– Synnytysvauriot aiheuttavat aivoperäisiä sairauksia, viime vuosikymmenien aikana ovat lisääntyneet käyttäytymisessä näkyvät oireet. Puhutaan autismikirjon sairauksista, esimerkiksi asperger-oireyhtymästä. Tällaisten lasten osalta on oleellista, että oireet löytyvät riittävän varhaisessa vaiheessa, jolloin kuntoutus voidaan aloittaa nopeasti.

– Lasten neurologisten hoitaminen on yhteistyötä, jossa tarvitaan hoitotiimi. Siinä ovat mukana lastenlääkäri, neurologi, terapeutti ja sosiaalityöntekijöitä. Nyt kun saamme vakinaisen neurologin täydentämään tätä joukkoa, hoidontaso nousee.

Päivystävänä keskussairaalana toimivassa Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa syntyy vuosittain 1300- 1400 lasta. Sairaalassa päivystävät ympäri vuorokauden gynekologi, sekä anestesia - ja lastenlääkärit.