1. yle.fi
  2. Uutiset

Valokuvaaja nappasi maailmanluokan kuvan sateenkaaresta – nyt tähtäimessä myrskyn merkit

Valokuvaaja Jaakko Tähti ikuisti toissailtana Viitasaarella erikoisen näyn taivaalla. Ursan Taivaanvahti -sivustolla Tähden tallentamaa sateenkaarta on kuvailtu havainnoksi, jonka hyvin harva pääsee ikinä näkemään.

Kotimaan uutiset
Sateenkaaria taivaalla.
Jaakko Tähti

Viitasaarelainen valokuvaaja Jaakko Tähti alkaa vasta pikkuhiljaa ymmärtää, millainen otos tuli maanantai-iltana otettua.

Tähti pyydysti kameran etsimeen monimuotoisen sateenkaaren Satamatiellä illalla puoli kahdeksan aikaan. Tietokoneelle päästyään Tähti päätti ladata kuvan Ursan Taivaanvahti -sivustolle, ja kysellä ilmiön harvinaisuutta.

Maailmanluokan kuva ja havainto.

Kommentti Taivaanvahti-sivustolla

– Ei kuvaushetkellä välttämättä tajua, mitä tulee kuvanneeksi. Upea sateenkaarihan se oli. Nyt, kun kuvaa on analysoitu, ja olen lukenut mahtavia kommentteja, on alkanut tuntua, että taisin löytää aarteen sateenkaaren päästä, Tähti myhäilee.

Ursan Taivaanvahti-sivustolla Tähden havainto on poikinut runsaasti onnitteluja. Keskustelussa esimerkiksi todetaan, että moni aktiivihavaitsija ei ole koskaan nähnyt vastaavaa ilmiötä. Yksi aktiiviharrastaja kertoo yrittäneensä jo 20 vuotta saada havaintoa kuvattua – onnistumatta.

– Todella rajua jälkeä, maailmanluokan kuva ja havainto, keskustelussa hehkutetaan.

Satelliittien avulla oikealle paikalle

Viitasaarelainen Tähti on arvostettu valokuvaaja, jonka ottamista siltakuvista julkaistiin postimerkkisarja viime vuoden lopulla. Facebook-seuraajilleen Tähti tuttu siitä, että hän havainnoi aktiivisesti taivaan ilmiöitä.

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että länsi tai itä olisivat parhaita myrskyn seuraamiseen.

Valokuvaaja Jaakko Tähti

Viimeksi kuluneesta vuodesta hänen mieleensä ovat jääneet erikoisen sateenkaaren lisäksi poikkeuksellisen hienot halot.

Vuosikymmenten saatossa Tähti on oppinut tuntemaan sääilmiöitä, mutta kuvaamiseen hän hakee apua uudesta tekniikasta.

– Netissä on ukkostutkia sun muita. Satelliittien avulla saa tietoa jo ennakkoon, milloin ja missä näkee esimerkiksi revontulia parhaiten.

Haussa paras paikka myrskyn seuraamiseen

Lupailtua lumimyrskyä Tähti odottaa innokkaana, koska saranakohta kevään ja kesän välissä on luonnon kuvaajalle paras mahdollinen vuodenaika.

Myrskyssä ensihetket ovat dramaattisimpia.

Valokuvaaja Jaakko Tähti

– Kun kelit vaihtuvat, voi syntyä ääri-ilmiöitä. Olen kuin etana, tuntosarvet valppaana, ja seuraan, mitä tapahtuu. Esimerkiksi myrskyssä ensihetket ovat dramaattisimpia: on vielä kirkasta, mutta yhtäkkiä myrsky ilmaantuu.

Parhaillaan Tähti tutkaileekin kuumeisesti sääennusteita, ja yrittää päättää, mihin ilmansuuntaan hän lähtee.

– Yritän ajoittaa paikalle pääsyn niin, että näen, kun säätila vaihtuu. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että länsi tai itä olisivat parhaita myrskyn seuraamiseen.

Valon maalaamat taideteokset

Erityisesti Tähti metsästää kuviinsa valoa: se tekee hänen mielestään kuvaan parhaan tunnelman.

Pienet, nopeasti vaihtuvat hetket ovat ainutkertaisia. Niiden yhteydessä voi tapahtua mitä vain.

Valokuvaaja Jaakko Tähti

– Valo maalaa kuvan: se saa kuvan näyttämään sellaiselta, mitä tykkään katsella. Se tekee taivaalle upeita taideteoksia.

Valo yhdistettynä esimerkiksi lumisateeseen on yksi Tähden mieluisista kuvauskohteista.

– Aurinko vielä paistaa, mutta lumi alkaa pikkuhiljaa täyttää näkökentän. Ne pienet, nopeasti vaihtuvat hetket ovat ainutkertaisia. Niiden yhteydessä voi tapahtua mitä vain sään kannalta hienoja efektejä.

Jaakko Tähteä haastatteli Heli Kaski.

Lue seuraavaksi