Ainutlaatuinen sattuma: hylätyssä pesässä kasvoikin karhunpentuja – kuva

Suomussalmelainen erä- ja luontokuvaaja Hannu Huttu törmäsi sattumalta elämänsä tilaisuuteen. Viime syksynä lintumetsällä ollut Huttu löysi karhun pesän, jonne karhuemo asettui talveksi. Myöhemmin hän luuli pesää hylätyksi, mutta toisin kävi.

Kotimaa
Kaksi karhunpentua katsoo toisiaan.
Hannu Huttu

Suomussalmella koettiin alkuvuodesta iloinen perhetapahtuma, kun karhuemo synnytti kolme poikasta. Paikkakuntalainen erä- ja luontokuvaaja Hannu Huttu onnistui tallentamaan karhuemon ja poikueen touhuja pesänsä lähistöllä. Huttu löysi sattumalta pesän viime syksynä lintumetsällä ollessaan.

– Pystykorva alkoi metsällä ollessani haukkua ja suuntasin koiraa kohti. Se oli syyskuuta, ensimmäiset lumet olivat sataneet. Kävelin hiljakseen kohti koiraa korpikuusimetsässä, kun yhtäkkiä edessäni oli karhu 15 metrin päässä. Huomattuaan, että paikalla on ihminen, karhu lähti karkuun. Näin sen takana jotain tummaa, joka osoittautui valmiiksi pesäksi, Huttu kertoo syksyisestä kohtaamisesta.

Joulukuun lopulla Huttu palasi paikalle, mutta epäili karhun hylänneen pesän. Epäilys osoittautui kuitenkin vääräksi, sillä Huttu huomasi vielä avoimesta pesän reiästä karhun asettautuneen kodiksi. Talven mittaan Huttu vieraili pesällä muutaman kerran ja tammikuun loppupuolella hän kuuli pesästä ääntä.

– Olin aiemmin mitannut karhun etutassun leveyden, ja koko oli naaraan ylärajoilla. Ajattelin sen perusteella, että kyseessä on uroskarhu.

Myöhemmin keväällä kävi kuitenkin ilmi, että ääni kuuluikin kolmesta pörröisestä karhunpennusta.

Ainutlaatuinen tilaisuus

Helmikuun lopulla Hannu Huttu päätti asentaa pesän läheisyyteen kaksi etäkäytöllä varustettua riistakameraa sekä liiketunnistimella varustetun järjestelmäkameran.

Olin aiemmin mitannut karhun etutassun leveyden, ja koko oli naaraan ylärajoilla. Ajattelin sen perusteella, että kyseessä on uroskarhu.

Hannu Huttu

– Maaliskuun 13. päivä näin ensimmäisen kerran pennut, jolloin yhden pää näkyi pesästä. Kuun lopulla pennut tulivat ulos pesästä ja aprillipäivänä emokin ilmestyi näkyviin. Huhtikuun loppupuolella emo ja pennut olivat siirtyneet pois pesältä, Huttu kertoo.

Hutun laitteet onnistuivat tallentamaan toistatuhatta kuvaa sekä lyhyitä videoita karhujen touhuista.

Koskaan aiemmin Huttu ei ole törmännyt pesässään talviunta nukkuvaan karhuun.

– Enkä varmaan enää koskaan saa toista tällaista tilaisuutta. Kevään mittaan oli mukava seurata kameroista tilanteen etenemistä, hän naurahtaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun), jonka nettisivuilta löytyy Hutun ottamia kuvia sekä video.