Unohditko siman? Ei hätää, vielä ehdit

Jos perinteisen siman tekeminen pullotuksineen on tuntunut tänä vappuna liian työläältä, voi tilanteen paikata tekemällä pikasimaa. Netistä löytyy useita ohjeita.

ilmiöt
Pikasiman raaka-aineet.
Sari Ursin / Yle

Sima liitetään vahvasti vappuun ja sen kanssa nautitaan tippaleipiä ja munkkeja. Simasta tuli vappujuoma 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun raittiusliikkeen mukana. Simaa on tosin nautiskeltu jo esihistoriallisena aikana. Tuolloin juoma oli melko erilaista, sillä sen alkoholipitoisuus saattoi nousta jopa 17 prosenttiin.

Perinteisellä tavalla tehtynä siman valmistuminen kestää viikon verran. Pikasiman maijamyöhäinen valmistaa muutamassa tunnissa. Etelä-Savon Marttojen erikoisneuvoja Satu Räisänen ei ole pikasimaa tehnyt, mutta pitää reseptiä mielenkiintoisena.

– Sekä tavallisessa että pikasimassa maun antaa fariinisokeri. Happo juomaan tulee normaalisti hiivasta, pikasimaan se saadaan kivennäisvedestä. Pikasima kannattaa nauttia heti, sillä kivennäisveden poreet häviävät nopeasti ja juoma alkaa maistua sokerimehulta.

Jos pikasimaa haluaa tehdä enemmän, kannattaa Räisäsen mukaan pitää nesteet omissa pulloissaan. Tarvittaessa sitruuna-fariinisokerivettä voi lantrata kivennäisvedellä suoraan lasiin.

Sitruunainen, ei liian hapokas

Yle Etelä-Savossa kokeiltiin pikasiman valmistamista ja se osoittautui todella helpoksi. Raatilaisetkin olivat aidon yllättyneitä sen mausta.

– Tuo vahvasti mieleen kaupan hyllyltä poimitun jääteen. Parempaa kuitenkin. Ei liian hapokasta.

– Sipinöitä saisi olla enemmän eli kuplat puuttuvat. Tuoksu on hyvin vahvasti sitruunainen, makukin toimii ihan hyvin.

– Kesäisen maittava juoma, jossa on häivähdys aidon siman makua ja vivahdus hiukan väljähtänyttä limsaa, joka on ollut jo puolitoista päivää jääkaapissa avattuna. Tätä joisi mielellään useammankin lasillisen sokerisen munkin kanssa. Muutaman minuutin kuluttua nauttimisesta iski tosin vahva sokerihumala, että tällä aineella saa vauhtia vappuun aivan takuuvarmasti. – Pikasima ei mielestäni korvaa huolella ja rakkaudella tehtyä kotisimaa, mutta se kannattaa ehdottomasti ottaa alkoholittomaksi vaihtoehdoksi kevään ja kesän juhliin. Tätä mielellään juo muulloinkin kuin vappuna.

Yle Etelä-Savossa käytetty pikasima-resepti:

2 pientä sitruunaa

1 dl fariinisokeria

6 dl vettä

5 dl kivennäisvettä

Pese ja kuori sitruunat kuorimaveitsellä. Pane kuoret, fariinisokeri ja vesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Anna jäähtyä, viilennä jääkaapissa. Siivilöi sitruunankuoret pois ja yhdistä jääkaappikylmään kivennäisveteen. Mausta puolikkaan sitruunan mehulla.

Pikasiman (siirryt toiseen palveluun) ohje julkaistu MeNaisissa 2014.