Päihteet panevat alaikäisen elimistön kovalle koetukselle

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat käyneet vastaiskuun alkoholin ja tupakan alaikäisille välittämistä vastaan. Vantaalla aikuisia herätellään katugallupeilla hoksaamaan välittämisen laittomuus ja haitalliset vaikutukset nuorille.

Kotimaa
Nuori nainen pitää kädessään minttulikööripulloa.
Yle

Vantaalla asiaan on tartuttu muutenkin oikein olan takaa. Kaupunki on lähettänyt kaikille parillesadalle kaupalle, huoltoasemalle ja R-kioskille asiasta kirjeen.

Myyntipisteissä toivotaan kiinnitettävän entistä enemmän huomiota asiakkaan iän tarkistamiseen ja mahdolliseen alaikäiselle välittämiseen.

Lisäksi kassoille on pyydetty kiinnittämään tarra "Ethän välitä tupakkaa tai alkoholia alaikäiselle".

Voiko oikein juomista opettaa?

Vantaan ehkäisevän päihdetyön koordinaattorin Sanna Martikaisen mukaan kysymys on myös aikuisten asenteesta.

Kaikkien pitää olla hyvin johdonmukaisia siinä, että päihteet eivät kuulu nuoruuteen.

Sanna Martikainen

– Moni ajattelee niin, että voi opettaa oman lapsensa juomaan oikein. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että usein jos antaa alaikäiselle lapselle tai nuorelle alkoholia, se tarkoittaa että saa hyväksynnän ja nuori menee muualle juomaan.

– Tämä on semmoinen tiedottamisen paikka. Kaikkien pitää olla hyvin johdonmukaisia siinä, että päihteet eivät kuulu nuoruuteen, Martikainen sanoo.

Kampanjan taustalla ovat muun muassa kouluterveyskyselyn tulokset. Osa tupakoivista 8–9-luokkalaisista nuorista hankkii itse tupakat kaupasta, osa saa niitä vanhemmiltaan tai toisten aikuisten kautta.

Sama juttu alkoholin kanssa. Monet saavat sitä kavereiltaan, vanhemmiltaan tai tuntemattoman aikuisen välityksellä, osa ostaa juomat itse suoraan kaupasta.

Nuoren elimistö joutuu koville

– Alkoholin ja tupakan välittäminen alaikäiselle on laitonta. Voi olla, että kaikki eivät tiedä, että alaikäiselle ei voi antaa tai välittää tupakkaa, Sanna Martikainen pohtii.

Kampanjan lähtökohtana ei ole pelkästään välittämisen lainvastaisuus.

– Nuoren elimistö ei kestä samalla tavalla päihteitä kuin aikuisen. Päihteet ovat nuoren elimistön kehittämiselle huomattavasti haitallisempia.

Riski riippuvuuden kehittymiseen päihteeseen on sitä suurempi mitä aikaisemmin sen käyttämisen aloittaa.