1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Paneeko tabletilla puuhastelu nuorison paikat jumiin?

Lapset ja nuoret kärsivät aikuisten lailla niskan jäykkyydestä, jännityspäänsärystä ja selkäkivuista. Liikunnan puute on pahin syyllinen, mutta myös tableteilla, kännyköillä ja tietokoneilla on lusikkansa sopassa.

Kotimaan uutiset
Lapsi harjoittelee matematiikkaa tabletilla.
Yle

Jos lapsi pyyhkii tablettia sykkyrällä sohvannurkassa tai naputtaa kännykkää niska rullalla monta tuntia päivässä, on syytä pysähtyä. Seuraukset nimittäin näkyvät niska- ja selkäongelmina. Huonojen asentojen seurauksista voi joutua kärsimään lopun elämää.

– Sen, minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Vanhemmat ovat erittäin paljon huolissaan lasten ryhdistä. Mitä lähemmäs murrosikää mennään, sen enemmän ongelmat korostuvat, sanoo Satakunnan keskussairaalan lastenkirurgi Sari Malmi.

Sari Malmin mukaan selkä- ja niskavaivojen yleistyminen lapsilla ja nuorilla ei ole yksin tablettien tai muidenkaan laitteiden syy, mutta niiden käyttö on lisännyt huonoissa asennoissa työskentelyä. Malmi kannustaa käyttämään esimerkiksi tabelttia satulatuolissa tai jumppapallolla, jotta keho pysyy liikkeessä.

– Tärkeintä on, ettei olla staattisesti samassa asennossa pitkään: välillä vatsallaan, välillä selällään. Voi hankkia erilaisia tukia, jotta katse tulee suoraan eikä kaularankaan tule taivutusta.

Asennolla on väliä, koska lapsen selkä- ja kaularangan nikamat ovat pehmeitä toisin kuin aikuisilla. Lapsen nikamat kehittyvät ja muovautuvat. Pysyviä vammoja ei helpolla synny, mutta vahinkoa voi saada aikaan, jos laiminlyö liikunna eikä panosta ryhtiin.

– Jos on huono ryhti eikä liiku, se vaikuttaa selkärangan kasvuun ja kehitykseen. Sen takia monipuolisuus on se tärkein asia.

Malmin mukaan liikunnan vähäisyys on kuitenkin vaarallisempaa kuin minkään laitteen käyttö huonossa asennossa. Tablettien ja muiden laitteidenh viihdekäytön yleistyminen syö kuitenkin aikaa juuri liikunnalta.

Kärsiikö lapsesi tai kärsitkö itse niska- tai selkävaivoista? Miksi? Onko perheessäsi rajoitettu pelaamiseen tai muuhun laitteiden näpertelyyn käytettyä aikaa kipujen vuoksi? Minkälaisia vinkkejä antaisit vanhemmille tai nuorille ongelmien välttämiseksi?

Lue seuraavaksi