1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kastikkeet

Arabian kastikeastioita hamstrataan kirppareilta – Himokeräilijän tavoitteena yli 600 astiaa

Oululaisen Kalervo Jussinniemen kokoelmassa on yli 200 Arabian kastikeastiaa. Arvokkain on eduskuntatalon avajaisiin valmistettu ja rakkain oman äidin nimeä kantava kastikeastia.

Kuva: Tanja Hannus / Yle

Kalervo Jussinniemi kierteli vuosia sitten antiikkimessuilla ja näki tiskit ja pöydät täynnä kastikeastioita. Yhdellä kertaa hän rohkaisin mielensä ja osti Hermes-nimisen Arabian kastikeastian. Siitä lähti keräilyharrastus, jonka tuloksena hänen kokoelmassaan on jo yli 200 Arabian kastikeastiaa.

– Mietiskelin kyllä aluksi, että mitenkähän miehinen juttu tämä on, mutta kerääminen kuitenkin lähti liikkeelle, Jussinniemi kertoo.

Hän ihmettelee, ettei kastikeastioita ei ole enää mukana astiastoissa. Tai jos on, niin ne ovat tyyliltään pelkistettyjä.

– Tykkään vanhemmista ja koristeellisemmista. Aivan uskomatonta, millaisia taideteoksia nämä ovat. Nämä juhlistavat ruokapöytää, Jussinniemi sanoo.

Rakkain Raili

Rahallisesti arvokkain on eduskuntatalon valmistujaisiin, vuonna 1931 tehty kastikekulho.

– Jos myisin sen nyt, siitä pitäisi saada ainakin 250 euroa, Jussinniemi arvioi.

Rakkain on ruskeapunaisella kukkakuviolla varustettu Raili-niminen kastikeastia.

– Äitini nimi on Raili.

Pohjois-Pohjanmaan museossa 10. toukokuuta saakka avoinna olevan näyttelyn jälkeen Jussinniemi käärii kokoelmansa jälleen huolellisesti muovikelmuun ja säilytykseen. Keräilyharrastus jatkuu ja tavoitteena on kerätä kaikki yli 600 Arabian valmistamaa kastikekulhoa. Etelä-Suomessa asuvalla kerääjäkollegalla on kokoelmissaan yli 400 kastikeastiaa. Kerääminen muuttuu haastavammaksi sitä mukaa kun kokoelma kasvaa.

– Kotona minulla on käytössä näistä muutama. Niihin voi laittaa karamellia tarjolle tai mitä milloinkin.

Hyviä löytöjä ovat myös sellaiset kastikeastiat, jotka Jussinniemi on onnistunut ostamaan ilman, että hänen on tarvinnut hankkia koko astiastoa.