1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tiesitkö tätä vapusta? Työväenjuhlan herkut tulevat porvariperinteistä

Omnom! Nakit ja perunasalaatti kuuluvat vappuun, mutta ne ovat vappumenun nuoria tulokkaita. Sima, munkit ja tippaleivät taas juontavat juurensa jo keskiajalta. Tippaleipää tosin syötiin vallan eri tunnelmissa kuin nykyään: se oli aikanaan hautajaisruokaa.

Karua nykyisen mittapuun mukaan, mutta suurta herkkua puolivuosisataan sitten. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kun suomalainen juhlii, niin silloin laitetaan pöytä koreaksi. Jouluna pöydässä on kinkkua, pääsiäisenä mämmiä ja vappuna sitten nakkeja ja perunasalaattia. Toisilla ruuilla on pitkät perinteet, toisilla taas ei. Nakit ja perunasalaatti kuuluvat vappuruokahistorian nuorempaan päähän.

– Ne ovat yleistyneet vasta 1900-luvun loppupuolella vapun herkuiksi. Taustalta löytyy muun muassa ylioppilaiden vappupiknik-perinne, nakit ja perunasalaatti ovat olleet helppoja ottaa mukaan, sanoo Hotelli- ja ravintolamuseon (siirryt toiseen palveluun) tutkija Maria Ollila. 

Sima, munkit ja tippaleivät edustavat puolestaan historiallisempaa vappuruokaa. Näiden ruokien alkulähteet ovat keskiajalla asti, jolloin ne ovat olleet erilaisten juhlien ruokaa. On vaikea sanoa, milloin ne ovat vakiintuneet vappuun.

– Esimerkiksi tippaleivät ovat olleet aikanaan hautajaisissa tarjottavaa ruokaa. Siman ja tippaleivän yhdistelmää on puolestaan ryhdytty tarjoilemaan 1800-luvun porvariskodeissa ja ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa vappuruokana 1900-luvun alussa, kertoo tutkija Maria Ollila.

On mahdotonta ennustaa, mitkä ruoat tulevaisuudessa vakiinnuttavat paikkansa perinteisinä vappuruokina. Hotelli- ja ravintolamuseon tutkijan Maria Ollilan mukaan uusia tulokkaita on kuitenkin tyrkyllä.

– Uskon, että sushi on sellainen ruoka, mitä tulevina vuosina nähdään vappupiknikeillä ja vappubrunsseilla.