"Suolaperunat" voivat olla ratkaisu Aasian nälkään

"Suolaperunat" maistuvat tavallisia perunoita makeammilta. Kasvi tuottaa sokeria kompensoidakseen suolaisen maan vaikutusta. Maatalousmaan suolaantuminen on suuri ongelma kymmenissä maissa.

luonto

Hollannissa kokeillaan vihannesten viljelyä suolavedessä. Tiloilla kasvatetaan esimerksi perunaa, porkkanaa, mansikoita, sipuleita ja salaattia.

Kasvit kastellaan pumpuilla, joten kasvin ja maaperän suolaisuus voidaan mitata tarkasti. Samalla makean sadeveden vaikutus voidaan ottaa huomioon. Hollannissa on ollut jo kymmenisen vuotta "suolaisen perunan tiloja". Hollantilaiselta suolavesitilalta on lähetetty perunoita jo esimerkiksi Pakistaniin. Monissa Aasian maissa kuten Kiina ja Pakistan maan ravitseminen on liian kallista viljelijöille.

"Suolaperunat" maistuvat tavallisia perunoita makeammilta. Kasvi tuottaa sokeria kompensoidakseen suolaisen maan vaikutusta. Suola on lehdissä eikä vihanneksessa.

Hollantilaiset uskovat, että "suolaperunat" voivat muuttaa tuhansien maanviljelijöiden elämän pitkällä tähtäimellä. Kilo "suolaperunoita" maksaa viisi euroa, joten tavallinen peruna on vielä selvästi edullisempaa. Egypti, Bangladesh ja Intia ovat jo kysyneet neuvoa "suolavihannesten" kasvattamiseen. Myös Ranskassa aiotaan kokeilla perunan viljelyä suolamaassa.

Maailma menettää 2 000 hehtaaria maanviljelysmaata päivässä. Maa suolaantuu puutteellisen kastelun vuoksi tai koska kastelua ei ole ollenkaan, kertoo YK. Ongelma koskettaa Ranskan suuruista aluetta kaikkiaan 75 maassa. Suolaantuminen uhkaa kymmentä prosenttia maailman viljasatoa.

Perunalajikkeita on noin 5 000. Lajikkeilla, joiden esi-isät ovat kasvaneet meren lähellä, on tarvittavat geenit kasvamaan suolavedessä. Peruna tuli Perusta Eurooppaan 1500-luvulla ja se on maailman neljänneksi suosituin ruoka.

Lähteet: AFP