1. yle.fi
  2. Uutiset

Saamelaismuseo sai todellisia harvinaisuuksia – mukana syntisenä kielletty sarvilakki

Saamelaisesineiden kokoelmien palauttaminen on ainutlaatuista. Tamperelaisen Museokeskus Vapriikin noin kolmenkymmenen esineen kokoelma pääsee saamelaismuseo Siidaan.

Kotimaan uutiset
Kokoelmamestari Marjo-Riitta Rantamäki ja amanuenssi Anni Guttorm Siidasta tutkivat lahjoitusta
Leena Peltokangas / Yle

Harvinaiset saamelaisesineet pääsivät viimein kotimatkalle etelän varastoista. Kiitos ainutkertaisen päätöksen, Museokeskus Vapriikin kaikki kolmisenkymmentä saamelaisesinettä on nyt lahjoitettu Saamelaismuseo Siidalle.

Mukana on esimerkiksi sarvilakki, jollaista ei amanuenssi Anni Guttormin mukaan Siidassa ole ollut yhtäkään.

– Tämä on tosi hieno esine ja todella harvinainen.

Päähinettä on käytetty laajasti saamelaisalueilla. Lakissa olevan sarven sisällä on ollut puinen, usein koivusta tehty, sarvi. Juuri sarven takia lakkia ei enää 1800-luvun puolivälin jälkeen käytetty.

– Lestadiolaisuuden mukaan sarvessa asui piru, jonka takia naiset eivät enää käyttäneet lakkia, selittää Guttorm.

Kokoelmaan kuuluu sarvilakin lisäksi muitakin selkeitä harvinaisuuksia kuten käsityölaukut sekä useat tekstiilimallit.

– Esimerkiksi pauloissa ja vöissä on useita malleja, joita emme tunnistaneet. Ne voivat olla jo kadonneitakin malleja, joiden kautta pääsemme palauttamaan tietoa.

Kokoelman palauttaminen ainutkertaista

Kokoelman ydinosan on kerännyt tamperelainen taidemaalari Gabriel Engberg vuoden 1905 maalausmatkallaan. Kokoelmassa on pääasiassa tekstiilejä, mutta myös leukuja, poronhoidossa käytetty heittopaula eli suopunki ja jopa ahkio. Vapriikissa päätös kokoelman palauttamisesta syntyi vs. kokoelmapäällikkö Teemu Aholan mukaan viimesyksyisen pohdiskelun lomassa.

Näiden esineiden kotiinpaluu on koko saamelaiselle yhteisölle merkittävä asia.

Anni Guttorm

– Emmehän me ole se oikea paikka niille. Saman tien tuli voimakas ajatus, että saamelaisyhteisö saisi tavarat takaisin, että ne pääsisivät kotiin.

Siidan kokoelmissa on tällä hetkellä kokoelmamestari Marjo-Riitta Rantamäen arvion mukaan noin 5500 esinettä ja muualla Suomessa sekä maailmalla suurin piirtein saman verran. Vapriikin kokoelma otetaankin Rantamäen mukaan suurella ilolla ja hyvällä mielellä vastaan.

– Teemu on edelläkävijänä tehnyt tällaisen päätöksen. Tämä on harvinaista ja toivomme ettei jäisi ainutkertaiseksi. Todella hieno päätös.

Nyt, reilun sadan vuoden jälkeen, saamelaisesineet pääsevät lähemmäs aluetta, josta ne on kerätty.

– Tätä on koko kevät odotettu innolla. Uskon että näiden esineiden kotiinpaluu on koko saamelaiselle yhteisölle merkittävä asia, toteaa Anni Guttorm.

Lue seuraavaksi