1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pelson vankilan peruskorjauksesta päätetään kesän jälkeen

Pelson vankila Vaalassa kaipaa kipeästi peruskorjausta. Osa tiloista on jopa 1960-luvun kuosissa.

Kuva: Yle

Rikosseuraamusviraston viime vuoden lopulla valmistuneen toimintasuunnitelman mukaan Vaalan Pelson vankila peruskorjataan.

Vankilan johtaja Ville-Veikko Pohjolan mukaan päätöstä korjauksen aloittamisesta odotettiin pikaisesti, mutta se on siirtynyt.

– Odotimme, että pääsisimme aloittamaan heti. Meille on kuitenkin kerrottu, että asiaa käsitellään mahdollisesti tulevissa hallitusneuvotteluissa, ja tuleva oikeusministeri ottaa kesän jälkeen asiaan kantaa. Esityksessä oli mukana myös sellaisia vankiloita, joita esitettiin lakkautettavaksi, joten asia etenee kokonaisuuden ehdoilla.

Pohjolan mukaan vankilan peruskorjaus on väistämätön ja tarpeen.

– Osa vankilatiloista on jopa 1960-luvulta ja rakennukset tarvitsevat kipeästi remonttia. Pyrimme toimimaan taloudellisesti ja ekologisesti, joten toivoisimme remonttia myös talotekniikkaan. Tilat vaikuttavat myös vankilassa työskentelyyn. 

Talo on ollut taas täynnä. Täydellä höyryllä mennään eteenpäin.

Ville-Veikko Pohjola

– Olemme roikkuneet löysässä hirressä jo pitkään, ja tämä on vaatinut meiltä pitkää mieltä. Ymmärrämme kuitenkin tilanteen. Vaikka ääneen huudettaisiin, niin luotamme ja teemme oman työmme, Pohjola jatkaa.

Pohjolan mukaan viime vuonna vankilan vankipaikoista yli 94 prosenttia oli täynnä.

– Viime vuosi oli hieman aiempaa hiljaisempi, mutta nyt talo on ollut taas täynnä. Täydellä höyryllä mennään eteenpäin.

Pelson vankilan peruskorjaus maksaa 7,2 miljoonaa euroa.