"Pari konjakkia ja parisataa kaloria" – EU:n parlamentti haluaa kalorimerkinnät alkoholijuomiin

Hankkeen uskotaan auttavan kamppailussa yleistyvää ylipaino-ongelmaa vastaan.

terveys
Grafiikka.
Rea Lemström / Yle Uutisgrafiikka

Alkoholijuomien sisältämän kalorimäärän pitäisi olla luettavissa alkoholipakkauksissa, katsoo EU:n parlamentti. Sääntö koskisi kaikkia juomia, joiden alkoholipitoisuus on yli 1,2 prosenttia.

Parlamentin kannanotosta huolimatta uudistus näkyy alkoholipullojen ja -pakkausten kyljissä vasta kuukausien tai vuosien kuluttua.

Hankkeen puolustajat uskovat päätöksen auttavan kamppailussa yleistyvää ylipaino-ongelmaa vastaan. Kalorimerkintää on perusteltu myös sillä, että kuluttajat eivät ymmärrä, kuinka paljon kaloreita alkoholijuomissa on.

Kaikissa ruuissa ja virvoitusjuomissa on ollut vastaava merkintä jo muutaman vuoden ajan.

Tähän asti alkoholinvalmistajat ovat saaneet itse päättää, merkitsevätkö ne kalorimäärät tuotteisiinsa. Moni on niin tehnytkin. Esimerkiksi suomalaisissa oluissa ja siidereissä merkintä on ollut jo muutaman vuoden ajan.

Suurinta vastustus on ollut viinintuottajamaissa. Ne eivät ole tavanneet katsoa asiaa kansanterveyden vaan maatalouspolitiikan kannalta.

Monet alkoholinvalmistajat ovat kuitenkin vähitellen taipuneet kalorimerkinnän kannalle. Esimerkiksi Euroopan panimoyhdistys myöntyi runsas kuukausi sitten kannattamaan kalorimäärien merkitsemistä.