Väärin pakattu auto voi olla surmanloukku – katso video miten lastaat oikein

Törmäyksen hetkellä matkustamossa irrallaan sinkoilevat esineet voivat tehdä rumaa jälkeä.

liikenne
Auton oikeaoppinen pakkaaminen.
Liikenneturvan Eini Karvonen kertoo, miten auto pakataan turvallisesti.

Vaate- ja ruokakassit ahdetaan auton takapenkille. Hattuhyllylle ladataan esimerkiksi juomapullot, kirjat, sateenvarjo ja ensiapulaukku. Pelkääjän paikan niskatukeen köytetään kuminauhalla lapselle katseltavaksi tabletti ja näin on auto valmis viikonloppureissua varten baanalle. Liikenneturvan Eini Karvonen kertoo, että yleensä auton pakkaamista ei mietitä.

– Yleensä peräkonttiin isketään paljon tavaraa ja luukku kiinni. Ei mietitä, että kolaritilanteessa voisi tulla ongelmia. Kun auto pakataan ihan täyteen, niin esimerkiksi niskatukien yli voi tulla tavaraa niskaan, jos törmäys tulee. Pahimmillaan olen nähnyt, että autossa on ollut irrallaan työvälineitä kuten rautalapio, Karvonen kertoo.

Törmäyksen sattuessa irrallaan lentelevät esineet voivat olla yllättäviä giljotiineja. Auton ollessa vauhdissa ja törmäyksen sattuessa ihmisten ja esineiden painot kasvavat huimasti. Esimerkiksi 50 kilometrin vauhdissa törmätessä älypuhelin osuu noin kahdeksan kilon voimalla ja esimerkiksi tabletti osuu 20 kilon voimalla.

– Olenpahan kuullut tapauksesta, jossa takapenkillä ollut salkku lävistä penkin ja aiheutti vammoja penkissä istuvalle, Karvonen kertoo.

Karvosen mukaan matkustamon puolelle ei saisi lähtökohtaisesti pakata mitään. Tosin arkielämässä tilanne lienee kuitenkin toinen ja matkustamo pullistelee tavaraa.

– Jos on enemmän tavaraa, niin sitten pitää ottaa peräkärri mukaan tai pistetään kattokuormaksi. Matkustamoon ei mielellään tavaroita sisälle. Mattoja tai lemmikkieläinten kuljetushäkin voi laittaa turvavöihin kiinni. Kolaritilanteessta jopa irrallaan oleva juomapullo voi aiheuttaa vamman, Karvonen sanoo.