Kemijoen perkaaminen vihdoin alkamassa

Uitonaikaisten uppopuiden kerääminen Kemijoesta alkaa heti kevättulvan jälkeen. Uppopuiden poistamiseen velvoitetussa Kemijoen uittoyhdistyksessä uskotaan, että sen varat loppuvat kesken suururakan takia.

Kemijoki
Tukkilautta
YLE Etelä-Karjala

Korkein hallinto-oikeus velvoitti Kemijoen uittoyhdistyksen perkuutyöhön viime kesänä Keminmaan Isohaaran ja Rovaniemen välisellä alueella viiden vuoden aikana.

Keminmaan Liedakkalan osakaskunnan alueella aikaa on vain vuoden 2016 kesän alkuun. Uittoyhdistyksessä arvioidaan, että sen varat loppuvat kesken.

– Kyllä me saadaan tämä työ käyntiin ja pidän ilman muuta selvänä, että ainakin tämä ensimmäinen nostokausi pystytään toimimaan tehokkaasti. Olemme tehneet nostotyöstä sopimuksen urakoitsijan kanssa, kertoo uittoyhdistyksen toimitsijamies Jari Rantamaula.

Työt alkavat tulvan laskettua

Urakoitsija aloittaa työt heti kevättulvan jälkeen kahdella nostolautalla. Työt alkavat Liedakkalan osakaskunnan alueella.

Uittoyhdistyksessä toivotaan, että lisätuloja saadaan nostettavasta puusta, minkä turvin nostamista voitaisiin jatkaa.

– Ratkaisevaa on minkä laatuista puuta sieltä joen pohjasta löytyy. Jos se on huonolaatuista eikä kelpaa edes polttolaitoksille, sen hävittämisestä syntyy vain lisäkuluja.

Alakemijoen kalastusalueen entinen isännöitsijä Eero Yliniemi on tyytyväinen, että jotakin vihdoin tapahtuu.

– Kyllähän se on odotettu päätös. Hieno homma, että nostaminen alkaa.

Yliniemi kummastelee rahojen loppumista, sillä uitosta hyötyneet voisivat olla maksumiehinä.

– Yhtiöthän uitosta ovat hyötyneet, koska yhtiöiden puutahan joessa uitettiin, Yliniemi muistuttaa.