1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Tätä vehjettä et lähikaupasta saa – rajavartiolaitos myy superkulkijan

Rajavartiolaitos myy 12 hengen ilmatyynyaluksen nettihuutokaupalla. Suomenlahden merivartioston parikymmentä vuotta vanha superkulkupelin uushankintahinta on yli miljoona euroa. Nyt sellaisen saisi 40 000 eurolla.

tekniikka
Rajavartiolaitoksen SAH-2200 ilmatyynyalus
Rajavartiolaitos

Rajavartiolaitoksen SAH-2200 ilmatyynyalus (Slingsby Aviation Ltd. Hovercraft SAH 2200) on ensimmäinen nyt käytössä olevista aluksista. Aluksia on kaikkiaan seitsemän, joista 4 on nyt myynnissä olevan kaltaisia lasikuiturunkoisia ja 3 alumiinirunkoisia. Muut alukset ovat nyt myytävää alusta seitsemän vuotta nuorempia. Myytävä alus (siirryt toiseen palveluun) on ollut Suomenlahden merivartioston käytössä Kotkan ja Helsingin merivartioasemilla.

Alus tulee myyntiin, koska rajavartioasemat siirtyvät saaristosta mantereelle ja alustyypin käyttötarve vähenee. Myös aluksen ikä vaikuttaa myyntiin. Muiden alusten myynti tulee kyseeseen jossain vaiheessa myöhemmin, sanoo rajavartiolaitoksen alustarkastaja Karl-Johan Österlund.

– Alus on ollut normaalissa rajavartiointikäytössä. Rajavartiostolla on muitakin kelirikkokelpoisia aluksia, mutta on tämä ylivoimainen tyyppi, sanoo Österlund.

Ilmatyynyaluksessa on 300 hevosvoimainen moottori. Aluksen idea on ilmavirran muodostaminen aluksen alle, jolloin se liikkuu kevyesti hyvin monenlaisissa olosuhteissa. Käytännössä ilmatyynyaluksella voi liikkua siellä, mihin millään muulla aluksella ei pääse.

Alusta on kaupattu passiivisella myynnillä netin kautta reilun kuukauden. Kyselyjä on tullut puolenkymmentä.

– Lisäksi olemme tehneet jonkin verran sidosryhmätiedusteluja, että olisiko jollain toisella viranomaisella tarvetta tällaiselle.

Rajavartiolaitoksen ilmatyynyalus rikkonaisella jäällä satamassa.
Huonot jääolosuhteet eivät vaikeuta ilmatyynyaluksen kulkua.Rajavartiolaitos

Österlundin mukaan alus sopisi esimerkiksi pelastuslaitoksen tai meripelastusseurojen käyttöön sisämaassa suurien järvien alueella.

– Toisaalta tämä on vapaassa myynnissä, eli jos jollakulla on tarvetta, sen saa ostaa vaikka yksityiskäyttöön.

Alus on varsin suuri. Leijunnassa sen pituus on 11 metriä, leveys viitisen metriä ja korkeus kolme metriä. Kantavuus riittää helposti 12 matkustajalle.

– Ja muutamalle ylimääräisellekin tarvittaessa, sanoo Österlund.

Alukselle on määritelty huutokaupassa lähtöhinnaksi 40 000 euroa.

– Uusi maksaa reilun miljoona euroa. Ulkomailla näitä on silloin tällöin myynnissä, hinnat lähtevät 100 000 eurosta ylöspäin, toteaa Österlund.

Lue seuraavaksi