1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Keskustakirjastoon ei tule saunaa

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan mielestä keskustakirjaston ylimpään kerrokseen suunnitellut saunatilat tulevat liian kalliiksi. Saunan tilalle suunnitellaan nyt muun muassa neuvottelu- ja opetustiloja.

kirjastot
Käännös.
Havainnekuva Keskustakirjastosta.ALA-arkkitehdit

Helsingin Töölönlahdelle vuonna 2018 valmistuvaan keskustakirjastoon kaavailtu saunarakennus näyttää luhistuvan lopullisesti kasaan. Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan mielestä keskustakirjaston ylimpään kerrokseen suunnitellut saunatilat tulevat liian kalliiksi.

Lautakunta tutki saunan kustannuksia viime tiistaina kaupunginvaltuutettu Silvia Modigin (vas.) toivomusponnesta.

Helsingin tilakeskuksen tekemän selvityksen mukaan saunan ylläpitäminen markkinaehtoisesti yrittäjän voimin, vaatisi suuren julkisen tuen. Tämän luokan tuki puolestaan olisi hyväksyttävä EU:n komissiolla. Lisäksi julkinen vuokratuki kirjastosaunalle olisi joka tapauksessa ennenkuulumatonta.

Nyt tässä tulee vaan realiteetit vastaan, että ei sille mitään voi.

Johanna Sydänmaa

Lautakunnan varapuheenjohtaja Johanna Sydänmaa (kok.) myöntää, että saunahaaveilut saadaan nyt lopettaa.

– Kyllä laskelmat valitettavasti tarkoittaa sitä, että saunaa emme tule saamaan. Nyt tässä tulee vaan realiteetit vastaan, että ei sille mitään voi, Sydänmaa sanoo.

Päättäjien visiossa kirjastosauna nähtiin opinsaunana ja suomalaisen kulttuurin heijastumana. Nyt saunan tilalle suunnitellaan neuvottelu- ja opetustiloja sekä tapaamistiloja asukasyhdistysten käyttöön.

– Tiloja voisi myös vuokrata ulos, että talo saisi jonkinlaista tuottoa, Sydänmaa väläyttää.

Pitkään saunaideaa puolustaneen kirjasto- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Johanna Sumuvuori (vihr.) ei myönnä olevansa pettynyt idean hautaamiseen. Hän sanoo, että keskustakirjaston kanssa katsotaan nyt eteenpäin.

– Minulle on tärkeintä, että kirjasto etenee suunnitellun aikataulun mukaan. Siitä tulee todella hieno, koko keskustaa elävöittävä hanke, Sumuvuori kehuu.

Lue seuraavaksi