Tuulahdus 70-luvun laululiikkeestä – Punainen lanka tekee paluun

Yhtyeen mielestä heidän kantaaottavat laulunsa ovat ajankohtaisia lähes 40 vuoden jälkeenkin. Punainen lanka kehottaa nuoria musiikintekijöitä tarttumaan rohkeammin yhteiskunnallisiin aiheisiin.

musiikki
Punainen lanka -yhtye harjoittelee Helsingin Käpylässä vapunpäivän konserttiaan varten.
Punainen lanka -yhtye harjoitteli Helsingin Käpylässä vapunpäivän konserttiaan varten.Yle

Taistelija-kappale kajahtaa Helsingin Käpylässä sijaitsevan omakotitalon olohuoneessa. Punainen lanka -yhtye ei ole esittänyt kappaletta vuosikymmeniin, mutta vappupäivänä on tiedossa konsertti Savoy-teatterissa.

Yhtyeen jäsenet harjoittelevat kappaleita innoissaan miltei 40 vuoden tauon jälkeen.

– Kun on ollut hyvää matskua jo silloin 40 vuotta sitten, niin se ei kulu. Nyt kun ollaan treenattu näitä vanhoja biiseja ja uusiakin on tullut, niin siinä on jokin mieletön intohimo, mikä näissä kappaleissa on. Se niiden ajatus ei vaan kuole, sanoo laulaja Eija Ahvo.

Harjoitukset ovat venyneet pitkiksi, sillä kappaleista tulee paljon muistoja mieleen.

– Se on jo ehkä ikääntymisen yksi merkki, nauraa toinen laulaja Harri Saksala.

Edelleen ajankohtaista

Punainen lanka -yhtye kuului 1970-luvun laululiikkeeseen. Kappaleissa laulettiin muun muassa punavangeista ja diktatuurista Etelä-Amerikassa.

– Me emme olleet 70-luvullakaan mikään puoluepoliittinen bändi. Sellanen oli vähän että hyi! Se poliittisuus ja yhteiskunnallisuus syntyi vain niiden teksteissä olleiden tarinoiden ja kertomusten kautta, sanoo Harri Saksala.

Maailma on muuttunut vuosikymmenien varrella moneen kertaan. Eija Ahvon mielestä Punaisen langan kappaleiden sanoma on edelleen ajankohtainen.

– Nyt voidaa yhtäkkiä huomataan laulamistamme lauluista, että samat aiheet löytyvätkin jostain muualta päin maailmaa. Ehkä välillä jostain läheltäkin.

Punainen lanka esiintyy 1970-luvulla.
Punainen lanka -yhtye kuului 1970-luvun laululiikkeeseen.Yle

Ottakaa lisää kantaa!

Laululiike hiipui 1970-luvun loppuun mennessä ja Punainen lanka -yhtye lopetti toimintansa 1978.

Tänä päivänä yhteiskunnan ongelmat tulevat musiikissa esiin yksilöiden tarinoiden kautta. Punainen lanka kuulisi mielellään selkeämpiäkin kannanottoja.

Nyt pitäisi laulaa Talvivaarasta ja ydinvoimaloiden vastustamisesta.

Eija Ahvo

– Nykyisin rap-musiikki tuo yhteiskunnan framille. Nyt tuntuu siltä, että pitäisi laulaa Talvivaarasta ja Pyhäjoesta ja ydinvoimaloiden vastustamisesta ja niitä minä odotan, että nuorempi polvi esimerkiksi lähtisi tekemään näistä oikein hittejä, toivoo Eija Ahvo.

Ahvo on nähnyt, kuinka musiikin avulla voi muttaa asioita.

– Valitettavasti tämä maailma ei ole valmis. Täällä soditaan ja tuhotaan luontoa aivan liian paljon. Musiikki on keino välittää tietoa. Itse olen ollut paljon Afrikassa tekemässä rokotuskampanjoita musiikin avulla. Ihmiset tarttuvat asioihin, kun mukana on mukava melodia.