1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tippaleipä on mutkikas perinneruoka – tursotelma levahtaa herkästi

Tippaleipä on kuulunut vapun perinteisiin jo vuosisatoja. Tämä ikiaikainen perinne uhkaa kadota, koska sen valmistamista pidetään nykyään turhan vaikeana.

Kuva: YLE / Kaisu Lötjönen

Tippaleipä maistuu herkkusuille edelleen, vaikka sitä ei mielellään itse valmistettaisikaan. Satakunnan Marttojen kokki Eija Ylikahri on opettanut tippaleipien valmistamisen omille lapsilleen, jotta satoja vuosia vanha perinne ei pääsisi katoamaan.

– Toivon, että vuosien saatossa opit menevät eteenpäin. Omat lapseni nauttivat tippaleivät tosin mieluiten kylmän maidon kanssa, mutta minä kallistun siman kannalle.

Rasvaan tippunut vahinkopala synnytti herkun

Eija Ylikahri arvelee, että alun perin säätyläiskotien ruokaperinteisiin kuulunut tippaleipä on saanut alkunsa vahingosta.

– Joku on pudottanut kuumaan rasvaan jotain ja huomannut, että siitä tulee hyvää herkkua.

Taikinan ja rasvan kanssa saa tosin olla tarkkana, jos haluaa onnistua tippaleipien tekemisessä. Ylikahri muistuttaa, että taikinan pitää antaa kohota rauhassa eikä sitä kannata vatkata enää kohoamisen jälkeen. Tippaleivän muotoilu onkin sitten oma haasteensa.

– Tekijä ei välttämättä pysty hallitsemaan minkä muotoinen tippaleivästä tulee. Muotoilussa voi toki käyttää apuna esimerkiksi rasvaan upotettua säilykepurkkia, joka on leikattu auki sekä ylä- että alapäästä. Se pitää taikinan paikallaan.

Ylikahri suosii itse ennemmin kauhatekniikkaa. Siinä käytetään syvää metallikauhaa, joka täytetään ensin puoliksi öljyllä ja sitten taikinalla.

– Taikina kohoaa kauhassa ja siitä tulee nätin mallinen ja muotoinen.